Само в 7DniPlovdiv.bg

Валери Симеонов със съсипващо интервю! Вече да не си мутра по морето

7 Dni Plovdiv13.08.20171min11810
валери симеонов

От няколко дни по родното Черноморие се случва нещо, което не сме виждали от години. Нормалните хора се изнесоха от Слънчев бряг, за да се превърне курортното градче в истински Содом и Гомор. Англичаните го рекламират като града на греха, наркотици, алкохол, проститутки, невъобразим шум. Всичко това олицетворяваше Сълнчака до преди седмици.

Нещата обаче започват да се променят. За втора поредна нощ вицето Валери Симеонов, който единствен имаше смелостта да се изправи срещу мутрите, успя да осигури на почиващите в Слънчев бряг тишина и спокойствие. При опита си да приложи закона в скандалното заведение “Бедрум”, Симеонов бе посрещнат на нож от няколко здрави момчета.

За щастие всичко се размина без побоища, тъй като както се вижда и от кадрите вицепремиера бе отишъл там с едва 7-8 униформени. За акциите по морето и за това какво ще се случи занапред потърсихме за коментар Симеонов.

Интервю на агенция ПИК

– Г-н Симеонов, как успяхте само за няколко дни да направите това, което държавата не свърши с години по отношение на шума и безредиците по родното Черноморие?

– За съжаление все още не е това, което ми се иска да бъде. Но все пак има чувствително подобрение. Всичко това постигнахме с обединяване на всички институции и чисто политическа подкрепа на технята дейност, защото те много често се чувстват несигурни и изоставени. Трябва да се демострира сигурност в работата, която вършат.

– При снощната акция обаче в клуб “Бедрум” е имало много брожения срещу вас, прави впечатление, че и в медиите се отразява по един особен начин. Как ще коментирате случилото се?

– Отношението на медиите е показателно. Точно преди да разговарям с вас пуснах пост във фейсбук, в който казвам точно това, да се следи внимателно поведението на медиите. Защото от там може да се направи извода за тяхната представителност и ангажираност. Аз не вярвам нормален човек да не одобрява действията, които извършваме.

– Възможно ли е обаче да бъде спечелена тази война, като знаем чии са тези заведения? Освен всичко друго те непрекъснато вадят нови и нови колони за озвучаване, до кога така?

– Редът вече се въдворява. Докато не се въведе ред така ще бъде, но ако и това не помогне ще се стигне до крайни мерки, а именно запечатване. Разберете, че нашата цел не е да фалираме бизнеса на когото и да било, но ако се наложи затваряне, запечатване и полицейска охрана на място и това ще стане.

– Чуха и се такива мнения, че с тези акции се съсипва бизнеса, туризма дори?

– Това не е туризъм, всички знаем, чии са тези скандални заведения в района на Какао. Хора от сенчестия бизнес и престъпния свят, за това по скоро трябва да се пречупят ръцете на тези които посягат на чуждите права, в името на лакомията и печалбата. Правото на почивка е много важно. Никой не е длъжен да се съобразява с бизнеса на когото и да било, а тези хора да им съсипват здравето.

– Г-н Симеонов, тези акции обаче изглеждат целенасочени, защо не проверявате и другите нощни заведения?

– Това е така, защото има заведения, които са отлично обезшумени и нямат никакъв проблем с властите. Как може едните да го направят, а другите да смятат, че могат да работят и печелят извън закона. Никой не е против нощните заведения. Закона обаче ясно казва, че след 24 часа, специално в случая за община Несебър в открити заведения да има каквото и да било озвучаване, не силно, не слабо, никой не мери, тук закона е категоричен. Законите в крайна сметка са за това да се спазват, а пък аз не съм ги писал тези закони.

– При затварянето на “Оксижен” обаче е имало и арест, дори в медиите бяха написал, че вие сте го арестували. Диджей Станчо пък каза, че ще си търси правата дори в Хага, ако трябва. 

– Ареста на диджея е, защото той не е изпълнил полицейско разпореждане. Полицията си е приложила правата, никой няма нищо срещу него, нито го знаят кой е, нито какъв е. Освен всичко друго като диджей той би трябвало отлично да познава закона, който регламентира неговата работа. За мен лично, неговото поведение е изключително непрофесионално. Той много добре знае, че след 24 часа е забранено озвучаването в открити заведения.

– Освен, че успяхте да затворите заведението “Оксижен” на небезизвестния Божо Кравата, какви други нарушения освен шума бяха констатирани?

– Аз не съм присъствал там, не съм бил на място. Това което знам, че е имало разпоредителни действия, които той не е изпълнил. Това, че съм арестувал някого е абсурдно. Това е пълна лъжа, аз не съм направил и крачка в заведението. Полицията си е свършила перфектно работата, на два пъти прекратиха тормоза над целия център на Слънчев бряг.

Относно нередностите, бяха конфискувани 8 хиляди лева оборот, бяха открити хора без трудови договори, без здравни книжки, опитали са се да бягат, върнали са ги. Това е процес, който продължава часове наред, проверките са много тежки и отнемат много време. Пожарникарите са установили нередности. На практика почти няма нещо, което да е било наред в това заведение и то над 20 пъти. За мен е голяма загадка, защо още не е затворено това заведение. По този случай трябва да си каже тежката дума община Несебър, защото именно от нея зависи да се вземат адекватните мерки.

– След повече от 20 нарушения и тормоз над почиващите нищо не е случило. 

– Точно така, за това ние събираме институциите и да се предприемат действия. Там се извършват проверки по всички направления, не само срещу шума. Това заведение е рецидивист и няма никакво значение дали е на Божо Кравата, на Радо Слънцето, на Жоро Петела или там каквито са.

– Да се очакват ли скоро проверки и в други заведения?

– Разбира се, проверките продължават със същия темп. Когато аз имам възможност ще съдействам и лично.

– Вашето присъствие до колкото виждаме се налага, за да вдъхвате кураж на полицаите, което е абсурдно.

– За съжаление след 27 години, политически назначения и намеса в институциите, до голяма степен свалят от себе си отговорността.