Само в 7DniPlovdiv.bg

Конфликт между двама арменци в Пловдив. Прокуратурата разследва единия за опит за убийство

7 Dni Plovdiv07.08.20171min2240
739470

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Васил Тайрян, на 41 г., за това, че направил опит умишлено да умъртви другиго, по начин и със средство – огнестрелно оръжие, опасно за живота на мнозина, като изпълнителното деяние е било довършено, макар и да не са настъпили исканите от дееца общоопасни последици – престъпление по чл. 116 ал. 1 т. 6 пр. 1 във връзка с чл. 115 във връзка с чл. 18 ал.1 пр. 2 от Наказателния кодекс.

Васил и пострадалият Т.Б., на 40 г., били сънародници – арменци. Двамата живеели в Пловдив е се познавали от няколко години, но не контактували, заради съществуващ конфликт между тях. На 29 септември 2016 г. обвиняемият Васил позвънил на Т.Б. и поискал да се видят извън Пловдив на безлюдно място, за да разговарят насаме по повод враждата между тях. Насрочили си среща за следващия ден. Т.Б. се притеснявал от предстоящия разговор и помолил негов познат да намери приятели, които да присъстват, за да го подкрепят морално, без да се намесват в разговора им.

На 30 септември 2016 г. Т.Б. заедно с петима свидетели, с два автомобила, отишли до безлюдно място край река Марица, в района на Садово. Т.Б. се обадил на обвиняемия Васил и му съобщил къде го очаква. Надявал се двамата да се разберат и сдобрят. Обвиняемият Васил пристигнал с лек автомобил, спрял на 15 метра от колата на Т.Б., извадил пистолет и започнал да стреля последователно в посока към Т.Б.

Свидетелите залегнали на поляната и се оттеглили към автомобила, с който пристигнали, за да се защитят. Т.Б. се скрил зад дърво, но обвиняемия се приближавал към него, като стрелял непрекъснато. Опитал се да се защити, като посегнал да вземе пистолет. Двамата се сборичкали, при което обвиняемият Васил прострелял Т.Б. в ръката, десния и левия крак. Обвиняемият продължил да натиска спусъка на празния пистолет, след което се опитал за го презареди, но не успял, качил се в автомобила си и се отдалечил. Пострадалият бил откаран в болница.

Според извършените експертизи на Т.Б. били причинени три наранявания с огнестрелно оръжие – пистолет “Макаров”, които довели до обилно кръвотечение, като единствено своевременната квалифицирана медицинска помощ е предотвратила развитието на опасно за живота му състояние. Фактическата обстановка по делото се установява от разпити на свидетели, протоколи, балистична, медицинска и химически експертизи и други. Обвиняемият е с мярка за неотклонение “задържане под стража”.

 

Източник: Plovdiv24.bg