Само в 7DniPlovdiv.bg

Голям интерес към знамето на Пловдив. Оказа се по-скъпо от националния флаг

7 Dni Plovdiv07.08.20171min350
plovdiv_gerb

Туристите в Пловдив могат да намерят местното знаме само на официалните сгради в града до националния трикольор и това на Европейския съюз. Нито в един магазин на Главната, в Капана или в Стария град не се предлагат местни флагове. От врата на врата заблуденият турист може да получи само откази. Собствениците на един от най-големите магазини на Съборна, които се занимават с тъкани, обясниха, че се е засилило търсенето и все повече хора питат за местния флаг. Допълниха, че се замислят дали да не потърсят доставчик.

Само в един магазин са готови да направят индивидуална поръчка за флага и да го доставят. Необходимо е и капаро. “Размер 50 на 80 сантиметра струва 20 лева. Не зареждаме такива знамена, не защото хората не питат за тях, а тъй като им се вижда висока цената. Същият размер национален флаг излиза между 7 и 9 лева. Няма как – на местното знаме има герб, който се отпечатва”, обяснява продавачката. Времето за доставка зависи от времето за изработка, но отнема поне няколко дни. Така никой турист, дошъл в Пловдив само за уикенда, на практика не може да си купи знаме.
Няма писано правило или патент, който да защитава местния герб и флаг. От Общината никога не са ги защитавали с местна наредба. За възпроизвеждането им не е нужна сертификация. В същото време знамето на Столична община е защитено в патентно ведомство.

Източник: Марица