Само в 7DniPlovdiv.bg

Министерството на туризма с много важно предложение за всички хижи в България!

Хижа

Тричленна комисия от Министерството на туризма предлага нова категоризация на българските хижи по подобие на звездите в хотелите. Вместо звезди обаче, те ще получават “еделвайси”. За предложението разказа Мирослав Дачев от Българския туристически съюз (БТС) в интервю за БНР.

До идеята се стигна след настояване на БТС да се отпуснат пари от държавния бюджет за ремонти и категоризация на хижите.

От един до три “еделвайса” ще получават туристическите бази при покриване на съответните изисквания. При обща баня и тоалетна на етажа и кухненски бокс на самообслужване ще се дава един еделвайс. Ако хижата има сервитьорско обслужване и индивидуални помещения с баня и тоалетна, ще получава два еделвайса.

“За три добрите условия за настаняване трябва да се усещат чувствително”, каза Дачев.

Категоричен, че този метод няма да е оптимален, е Орлин Чачановски, които е председател на Асоциацията на планинските водачи в България. Той заяви пред БНР, че явно търговският елемент в БТС е на преден план.

Според него категоризацията на хижите трябва да има свой собствен модел, а не да бъде следван този на хотелите.

“Ако звездите се дават дали в стаите има баня и тоалетна, то в планинските бази трябва да се оценява колко часа се ходи до тях, има ли централно електроснабдяване, вода, пречиствателни съоръжения и т.н.”, каза още Чачановкси.

Нужна е сериозна дискусия скоро, смята той, за да се изяснят въпросите около собствеността на хижите, тяхното стопанисване и категоризацията им.