Само в 7DniPlovdiv.bg

Икономисти с много интересен коментар за членството ни в Банковия съюз и “чакалнята”!

Аркади Шарков и Константин Проданов

Членството ни в Банковия съюз и ,,чакалнята” е положителен знак, макар да има голям набор от мерки, които ние като страна трябва да предприемем. Без нужните вътрешни реформи всичко ще остане само на хартия. Това заяви в предаването “Лице в лице” по bTV икономическият експерт Константин Проданов.

По думите му България би могла да замени лева с еврото след три години, но като цяло това е процес, който ние трябва да контролираме, за да преценим кое е по-изгодно за нас.

,,Американската икономика се страхува от евентуална китайска доминация на глобалния пазар и именно това се опитва да спре Тръмп”, обясни Проданов по повод икономическата война между САЩ и азиатската държава.

Според него Китай гради новия глобален път на коприната, което може да се превърне в геоикономическия проект на столетието.

По отношение на приключилата среща във формат “16+1″ експертът посочи, че българската страна не бива да пропуска китайското предложение за АЕЦ Белене.

Другият икономист в студиото Аркади Шарков сподели, че решението за влизането ни в Банковия съюз и ,,чакалнята” за еврозоната е базирано повече на политически намерения, отколкото на икономически.

,,Не съм оптимистичен за влизането ни в Еврозоната, стабилността й се клати. Има голям стрес в системата, за който България не е готов. Според мен трябваше да се изчака още малко”, заяви той.

Накрая той поясни, че чисто икономически никой няма да спечели от тази търговска война между САЩ и Китай.