Само в 7DniPlovdiv.bg

Син на полицай защити баща си от социалните мрежи! Намерил снимка, как младеж се подиграва жестоко с него и не издържа…

компютър

17-годишно момче публикува своя снимка във фейсбук, на която е запечатало как показва среден пръст зад гърба на полицай при опашка пред магазин в Пловдив, предаде trafficnews.bg.

Детето на заснетия униформен е попаднало на публикацията в социалните мрежи и разпознало баща си. То сигнализирало на родителя си, тъй като било притеснено, че се уронва престижът на семейството му.

При разпит на 17-годишния пловдивчанин, той не показал грам разкаяние: “Точно това исках да направя, да се подиграя с институцията”, заявил младежът. Срещу него е образувано възпитателно дело.

Този притеснителен казус бе изнесен днес сред противоправните и престъпните деяния на деца, белязали 2018 година. Директорът на Общинската комисия за борба с противообществените прояви при малолетни и непълнолетни в Пловдив Петко Василев коментира, че младежът, качил снимката, има безупречна характеристика – добър ученик, добро семейство, непровиняван с нищо до този момент.

Още по-стряскащ е фактът, че целенасочено едно дете на 17-години иска да урони престижа на институция. Това сочи, че в обществото ни е залегнала една нетърпимост, неуважение, недоверие към държавността, премесени с подигравателни нотки. Показателно е, че те се предават поколенчески и битуват в представите на децата.

Втората притеснителна индикация касае социалните мрежи, и по-точно обстоятелството, че фейсбук се превръща в арена, както за извършване на злоупотреби, за нанасяне на обида, психически тормоз и уронване на престиж, така и двигател за склоняване към извършване на противообществени прояви.

Зачестили са случаите, в които деца биват тормозени от деца в онлайн пространството. При друг от изнесените случаи, регистрирани през последните 6 месеца в Пловдив, непълнолетни склоняват други деца да извършват кражби от магазин. Според публикациите, конкретен търговски обект е “лесна плячка”.

Подведена от тези твърдения, 17-годишна ученичка, отново с отлични характеристични данни, отива в магазина и осъществява обир на стойност 60 лева.

Вероятната причина за такова деяние не е лишеността от материални придобивки, посочват от Комисията. По-скоро предизвикателството и тръпкатата на адреналина. Разбира се в този период момичетата имат особено отношение към външния си вид, което засилва желанието за притежание на разкрасителни продукти.

Така или иначе, наглед маловажни случаи запълват криминалната статистика и повличат след себе си тенденция за увеличаване на противообществените прояви сред децата.

Сред малолетните кражбите също са разпространени и в някои от случаите дори не са спонтанни, напротив. Така действията на едно 10-годишно момиче сочат за една целенасоченост и хладнокръвност, каквато можем да очакваме само от един опитен крадец.

Детето започнало да посещава регулярно магазин за козметика и бижута в Пловдив и да закупува различни стоки, които заплащало надлежно. Държанието и коректното отношение, както и честото присъствие, изградили между нея и персонала контакт на доверие. В този момент, момичето започва да изнася стоки нелегално. За 3 дни извършва 4 кражби на стойност около 260 лева. При проверка на камери в обекта е изобличена за изненада на магазинерите.

Тази противоправна проява обаче е маловажна по смисъла на закона. Като малолетно лице 10-годишното момиче няма да бъде предавано на прокуратурата, а срещу него ще бъде определена възпитателно-корекционна мярка.

Дали обаче това ще възпре подобни действия от нейна страна занапред?

Статистиката за съжаление не е особено обнадеждаваща.

От началото на 2018 година 24 непълнолетни лица /между 14 и 18 години/ са извършили 37 престъпления, като така се бележи около 30% ръст на регистрираните престъпления /с около 8 повече от тези за предното шестмесечие/. 39 пък са противообществените прояви на малолетни /под 14 години/, извършени от общо 37 деца.

Лошите постъпки на децата са съсредоточени в извършването на кражби, грабежи, хулиганство и телесни повреди.

Тревожната тенденция децата не само да бъдат извършители, а и жертви се запазва. 42 са малолетните лица, към които е употребено насилие, блудство, извършен е грабеж или друго престъпление. 290 деца се водят на отчет в Детска педагогическа стая, а само 25% от тях са момичета. В организма на 22 деца са открити наркотици.

Около 80% от престъпленията на непълнолетни не стигат до съда, а се разглеждат само от Комисията за борба с противообществените прояви /регистрирала 67 възпитателни дела от началото на 2018 и издала 104 възпитателни мерки/. Едва 4 деца са осъдени реално от Районния съд в Пловдив, а 4 случая, стигнали до прокуратурата, са прекратени и са върнати на Комисията.