Само в 7DniPlovdiv.bg

България “присъединява” Македония

7 Dni Plovdiv06.08.20171min2100
1322

„Премиерите на Македония и България, Зоран Заев и Бойко Борисов подписаха в Скопие Договор за добросъседство и приятелство, който изглежда променя много неща на Балканите и същевременно затвърдява гръцката изолация“, пише в своя публикация гръцкият информационен портал „Протагон“.

Порталът коментира твърденията на водещи гръцки икономисти, че България на практика неофициално „присъединява“ Македония чрез динамична икономическа и дипломатическа експанзия.

„Българската икономика бележи силен ръст до степен, че търси работна сила и персонал за динамични сектори като компютърния бранш и сродните услуги. Езикът, който на практика е общ, улеснява разширяването към съседно Скопие, където в същото време новото правителство търси поддръжка от София за своите евроатлантически аспирации, подкрепяни и от американската администрация“, подчертават журналистите от “Протагон„.

Същите икономисти казват, че Гърция е пропуснала още един шанс: „Ако следяхме по-внимателно тази политика на експанзия, поне икономически можехме да присъединим БЮРМ“.