Само в 7DniPlovdiv.bg

Ще раздават награди на Европейския съюз за културно наследство

7 Dni Plovdiv05.08.20171min300
rimska-m.

Отличават до 30 проекта в 4 категории, а 7 ще получат Голяма награда на стойност 10 хиляди евро

С електронно гласуване ще бъде определена Наградата на публиката

До 1-ви октомври е отворена процедурата за кандидатстване за Наградата на Европейския съюз за културно наследство / Наградите „Europa Nostra“. Това издание на Наградата има особено значение, тъй като носителите й ще получат своите призове в рамките на предстоящата през 2018 г. Европейска година на културното наследство.

Наградата е едно от най-престижните отличия в сферата на културното наследство. Връчва се съвместно от ЕС, в рамките на програма „Творческа Европа“, и международната организация „Europa Nostra”. Призът популяризира уменията и отдадеността на архитекти, експерти по културно наследство, доброволци, училища, местни общности, медии и притежатели на културни ценности.

Наградите се присъждат за изключителни постижения в следните четири категории:

„Консервация” – за значими проекти в областта на консервацията и адаптирането на културно наследство;

„Проучване” – за изследователски проекти, които имат осезаем ефект за опазването и популяризиране на културното наследство в Европа;

„Отдадена работа” – за личности или организации с доказан принос в областта на опазването и популяризирането на културното наследство на Европа;

„Образование, обучение и повишаване на обществената осведоменост” – за успешни образователни инициативи в областта на материалното и нематериалното културно наследство.

През 2018 г. ще бъдат отличени до 30 проекта и инициативи, а до 7 ще получат Голяма награда на стойност 10 хиляди евро. Чрез електронно гласуване ще бъде определен носителят на Наградата на публиката.

Крайният срок за кандидатстване е 1-ви октомври 2017 г.