Само в 7DniPlovdiv.bg

Сдружението на автобусните превозвачи иска по-строг контрол за споделенотто пътуване

7 Dni Plovdiv05.08.20171min750
d099e324af2e2bf066415c83a48b7c03

Националното сдружение на автобусните превозвачи в България настоява за по-строг контрол и санкции на шофьорите, които предлагат споделено пътуване. Лицензираните превозвачи виждат в този вид транспорт конкуренция, която подбива цените им. Те подчертават, че има законови механизми, които ако се спазват, биха довели до санкции.

Според сега действащия Закон за автобусните превози глобата за всеки шофьор, който извършва обществен превоз срещу заплащане без лиценз – каквото на практика е “споделеното пътуване”, е 1500 лева и сваляне на предния регистрационен номер. За повторно нарушение санкцията се удвоява. Според Националното сдружение на автобусните превозвачи обаче, тези разпоредби не се прилагат и в някои райони на страната конкуренцията с този вид превоз достига до 100 процента. Такива са над 70 общини, като най-драстичен е случаят в Пазарджик.

Въпреки че на практика е незаконно, споделеното пътуване печели все повече привърженици. Те се организират в социалните мрежи, а цената е в пъти по-ниска от тази на билета за автобус.  При споделеното пътуване шофьорът често оставя пътниците на адрес и така категорично печели пред билета за автобус mише Bulgariautre.bg