Само в 7DniPlovdiv.bg

Ще лъха на френска култура в квартал „Капана” от ноември 2017 г. до май 2018 г.

7 Dni Plovdiv05.08.20171min340
20160503145650_69973

Фондация „Пловдив 2019” обявява отворен конкурс за проекти, посветени на „Капана – квартал на творческите индустрии”, с фокус към френската култура.Всеки желаещ може да кандидатства до 29-ти септември.

Поканата е насочена към културни организации, куратори и артисти за финансиране на събития и намеси в градска среда в квартал Капана, които да се реализират в периода от ноември 2017 г. до май 2018 г. Фокусът на поканата е върху френската култура като това включва, както директно участие на френски артисти и партньори, така и свързване на идейно и концептуално ниво. Възможностите за организиране на събития покриват пълния спектър от инсталации, скулптури, функционален и декоративен дизайн в градска среда до пърформанси, изложби, танц, театър, музика, литература, кино, градско градинарство и гастрономия на открито или закрито.

Общият бюджет на поканата е 35 000 лв., като не се определя минимална или максимална субсидия за проект, за да се даде възможност на участниците да представят своите идеи и концепции възможно най-реалистично. Крайният срок за кандидатстване е 29 септември 2017 г. Пълният тест на поканата, както и всички изискуеми документи и формуляри на български и английски език, може да изтеглите от http://visitkapana.bg/2017/08/01/20172018/

Отворената покана е четвърта поред насочена към проекта „Капана – квартал на творческите индустрии“. Инициативата цели да поддържа и развива потенциала на квартал Капана като място за изследване, иновации и експеримент в областта на културните и творчески индустрии и културния мениджмънт. Проектът е част от клъстера „Градски мечти“ на платформата „Трансформиране” в програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019 и е посветен на дългосрочни и устойчиви намеси в градска среда, преосмисляне и промяна на изоставени и забравени пространства и префункционализирането им за целите на културата. Чрез серията от мерки, подпомагащи артистичните инициативи и предприемачество на територията на Капана, Фондация „Пловдив 2019” цели да го затвърди и развива като първия квартал на творческите индустрии в страната. Трите последователни фази на проекта, от 2014 година досега, дадоха възможност на творците и креативните им подходи да търсят и намират своето естествено място в квартала. Поредната стъпка цели развиването на още една страна от потенциала на квартала в измерението на европейската култура и вдъхновение и да привлече и нови творци и публики. Проектът е част от концепцията за квартал Капана като място за творчество и забавление – Kapana Creative Playground.