Само в 7DniPlovdiv.bg

След пролятата кръв, Бойко шамароса екорекетьорите! Ето какво нареди

7 Dni Plovdiv05.08.20171min12250
бойко борисов

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, с която се забраняват всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в „Натура 2000“. Министър-председателят възложи на министър Димов и екипа му утре да проведат среща с кметовете на трите общини и с представители на инициативните комитети, за да бъде обсъдена ситуацията, възникнала след решението на Съда на Европейския съюз, и заедно с тях да бъде търсено най-правилното решение за всички страни и за държавата след причинената огромна щета от предишни управления.

Решението на премиера е взето след детайлен анализ на случващото се в района на Добруджа и невъзможността на хората да приемат ситуацията, чието сегашно развитие е резултат от недалновидни и неправилни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров.

Борисов възложи на министър Димов да осъществи контакт с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по „Натура 2000“, да бъде поканен да посети района и на място да се запознае с различните гледни точки.

На следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането.

Премиерът призовава всички да се върнат отново към обществено обсъждане на проблема, да се разгледа работата по случая през годините, за да се минимизират щетите, които трябва да плати българския данъкоплатец.

Освен това протестните действия на хората в района са преустановени. Борисов е провел разговор с тях, като им е заявил намеренията.

Премиерът е поел ангажимент за среща с кметовете на Общините Каварна, Балчик и Шабла по повод на Интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра“. Премиерът Борисов е разговарял и с Виктор Лучиянов от Гражданската инициатива „Да спасим Добруджа“.

Припомняме, че рано тази сутрин жители на трите общини блокираха пътя Българево – Калиакра в знак на протест срещу забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа. Вчера пък се стигна дори до проливане на кръв.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *