Само в 7DniPlovdiv.bg

91-годишен от Пазарджик доказа, че не е червен доносник! Осъди комисията по досиетата

7 Dni Plovdiv05.08.20171min2440
досиета

91-годишният пазарджиклия Илия Траханаров осъди за клевета Комисията по досиетата, която го беше обявила за агент на Държавна сигурност.

Траханаров, който в годините на соца е лежал двадесет години в затвора “за опит за насилствено сваляне на народната власт и като американски шпионин”, е един от създателите на СДС в Пазарджик. Повече от 2 години той води съдебната битка, но успял да получи възмездие за набеждаването си.

Траханаров бил обявен за сътрудник и доносник на базата на “факти”, които съществуват в картотеките на ДС без неговото знание. Никъде не съществуват документи, които да сочат наличие на доноси или получаване на пари от страна на Траханаров, в подкрепа на решението на Комисията по досиетата.

На нарочна пресконференция той обясни, че преди повече от две години получил съобщение, че бил доносник от 1962 г. На всичкото отгоре се твърдяло, че той сам си бил избрал псевдонима Златков. Затова решил на всяка цена да опровергае това грешно твърдение.

Той разказа, че като “враг на народната власт” е бил осъден на смърт, а после присъдата му е била заменена с доживотна. След 20 г. в килията бил пуснат през 1962 г., помилван от правителството във връзка с партиен конгрес. Досието му е било водено в Благоевград, като най-вероятно е било фалшиво – създадено с превантивна цел, за да може да бъде държан в услуга на властта.

След като направил възражение и била назначена експертиза, се установило, че почеркът не бил негов.