Само в 7DniPlovdiv.bg

Исторически успех! България за първи път с европейски шампион по таекуондо! Родните състезатели поставиха нов рекорд в Пловдив!

7 Dni Plovdiv11.06.20181min420
Таекуондо - Мултиевропейско първенство в Пловдив

С общо 24 медала, нов рекорд и невероятен успех за България завърши Мултиевропейското първенство по таекуондо, което се проведе в Пловдив. В последния ден още 7 медала към рекордния брой, добавиха родните състезатели в категориите юноши и девойки и мъже и жени. След като още завчера олимпийското ни таекуондо би собствения си рекорд , сега окончателно затвърди позициите си на водеща таекуондо сила.
В последния ден от първенството зрителите в зала Колодрума, успяха да се насладят на уникалната българска игра и успехи. За да подкрепят състезателите ни на трибуните беше най-голямата нежна гордост на България „Диамантените момичета“. Ансамбълът ни по художествена гимнастика, насърчаваше таекуондистите ни през целия ден на състезанието.
Калоян Бинев, позлати България в кат мъже -63кг, след 5 победни срещи и невероятен финал. По пътя към златото, след първа служебна победа, Кало премина през представители на Македония и Турция в първите си 2 битки. На полуфинал Бинев, срещна опонент от Русия, който въпреки силната си заявката не успя да надделее над нашето момче. Финалът на Калоян срещу представителя на Германия успя да изправи цялата зала на крака. Въпреки, догонването на двамата в точките през целия мач, десет секунди преди края, немският национал водеше в резултата. Това стимулира Калоян и във финалните секунди, с намощие от 2 точки и резултат 11:9 Кало, спечели единственото злато в категория мъже и жени.
Сребърните медали, дойдоха от Емилия Тасева, клуб Форс в кат. Девойки -55кг., Мари Илиева – 59 кг от клуб Таекуондо Фитнес, отново при девойки и от бронзовия медалист от Световното в Египет 2017 – Кристиян Златев в кат + 78 от клуб Сунг Ри – Ботевград.
Медалистът ни от световното първенство за мъже, Владимир Далаклиев се впусна в битки, въпреки тежката травма на коляното, която му бе нанесена на сериите -Гранд При в Рим. Влади победи в две поредни срещи и след, като завоюва бронзов медал за България, травмата на крака му наложи да спре игра.
Освен Влади с бронзови медали, страната ни наградиха Мариела Иванова в кат -68 кг. от клуб Кондор 2000 и Никол Чорбанова в кат. жени – 53 кг от клуб Таекуондо Фитнес.
Мултиевропейските игри са първото по рода си Европейско първенство, което е отворен турнир и право на участие имат състезатели от цял свят. Това прави родните медали изключително ценни и стойностни, тъй като освен европейска титла, състезателите ни имат повод да се гордеят и с голямата кокнкуренция от цял свят, която преодоляха.