Само в 7DniPlovdiv.bg

“Гетсби” събра пловдивски джаз-виртуози от цял свят! Беше велико

7 Dni Plovdiv03.08.20171min280
песни

Пловдивски музиканти, разпръснати по целия свят, си дадоха среща на рок и джаз парти под тепетата миналата вечер. Инициатор бе китаристът Атанас Андонов, който от години живее и преподава в Норвегия. От носталгия към родния Пловдив той събра над 100 стари приятели музиканти в пиано бар “Гетсби”, за да си припомнят лудите младежки години и да посвирят заедно любимите парчета. Някои дойдоха чак от Щатите, Швейцария и Скандинавието.

През 80-те години Андонов е работил заедно с имена като Маргарита Хранова и Митко Щерев. Привлечен от свободата и възможностите за изява в Западна Европа, той избира до остане в Норвегия. В момента преподава китара в училище в града на джаза Молде. Носталгията обаче и до днес го тегли към Пловдив и това е причината за пето поредно лято да събира приятелите по света на парти в някой от градските клубове.

Тази година на сцената заедно със своите родители се качиха и част от талантливите наследници на рокаджиите и доказаха, че съвсем скоро ще ги заместят достойно.

“Много съм щастлив да бъда тук с музикантите, които обиколиха цели континенти. Ще има много стари приятели от цял свят”, започна Андонов. И покани на сцената Кръстьо Бонев, който в момента е преподавател в Норвегия, както и китаристът Людмил Танев да дадат старт на вечерта.

“Не сме репетирали, но ще си правим густото. Аплодисменти за Наско, че ни събира вече за пети път”, каза китаристът, обиколил цяла Европа, и поздрави дамите в пиано бара с парчето Light My Fire на The Doors. Последваха любими джаз импровизации. Към музикантите на сцената се присъединиха Надя Насева, която покори присъстващите с красивия си глас с изпълнението на песента Smile на Чарли Чаплин. Както и Надя Райкова с Ever Special.

Да види Наката и старите си приятели дойде легендата в рока и джаза Господин Господинов-Чоко. Сред гостите на партито бе и основателката на една от първите дамски рок групи в Пловдив Криса. Днес тя има собствена музикална школа в Залцбург, която е една от най-известните.

Кулминацията на вечерта бяха изпълненията на децата. 7-годишната Ади, дъщеря на риалити звездата Мария Илиева, първа излезе на сцената и изпя “Аз искам” от сериала “Революция Z”. Малкият Кристиян, чийто баща свири на пиано и саксофон, изуми всички с уменията си на барабаните. Завиден талант демонстрира и 18-годишната дъщеря на Андонов. Богдана  и баща впечатлиха присъстващите със своя версия на хита “No Diggity”.

Партито е част от международен музикален проект, който Андонов и приятели са напът да реализират. Идеята е да запишат албум с авторски песни на английски, който ще представят у нас и в чужбина. В него ще участва и Маргарита Хранова. /Марица.бг