Само в 7DniPlovdiv.bg

Изложбата на сезона отваря днес врати в Пловдив

7 Dni Plovdiv03.08.20171min130
акварел

От 3 до 31 август на първия етаж в Залите за временни експозиции на Градска художествена галерия – Пловдив ще бъдат изложени 36 акварела, създавани от известни български художници от края на 19 до края на 20 век.

С представянето на избрани произведения от престижната акварелна колекция на Софийска градска художествена галерия ще се даде възможност на пловдивската публика да се наслади на тази специфична живописна техника, обичана и усъвършенствана през годините от българските творци. Според Светла Георгиева, уредник в Софийска градска художествена галерия, наред с ранни образци като творбите на Йозеф Обербауер, Георги Канела, Ярослав Вешин акцент в изложбата са произведения на най-изтъкнатите майстори на акварела у нас – Никола Маринов, Константин Щъркелов, Йордан Гешев, Дечко Узунов, Васил Стоилов и др.

Според специалистите, произведенията, изпълнени в акварел – независимо дали са спонтанни и леки ескизи, или майсторски изградени завършени творби, дали са портрети, пейзажи, композиции или артистични импресии – привличат със своята непосредственост и поетичност. Като самостоятелно изкуство акварелът се развива едва през 18 -19 век, но присъщата му лекота и ефирност, богатите възможности за различни ефекти – от бегло докосване на листа до дълбоко колоритно напластяване – го превръщат в предпочитана техника за редица художници.