Само в 7DniPlovdiv.bg

БДЖ получава 62 милиона от държавата, ще оживее

7 Dni Plovdiv03.08.20171min150
бдж

62 млн. лв. безлихвен заем ще получи “Холдинг БДЖ” от финансовото министерство, обяви министърът на транспорта Ивайло Московски.

42 млн. лв. от тях още вчера са били внесени в бюджета за погасяване на активирана държавна гаранция от 1995 г. по кредит от Световната банка, с който беше финансирана първата оздравителна програма на железницата.

Останалите 20 млн. лв. ще бъдат разпределени за погасяване на част от т.нар. Втори облигационен заем към пет банки. Дългът на “Холдинг БДЖ” към тях е от края на управлението на кабинета “Станишев”, когато банков синдикат отпусна 120 млн. евро за ремонт на товарни вагони и за револвиране на стари кредити.

Членове на синдиката са германската банка FMS Wertmanagement (която наследи в синдиката германо-ирландската банка DEPFA), австрийската KA Finanz, белгийската Dexia и BNP Paribas. В банковия синдикат влизаше и обявената в несъстоятелност КТБ, която трябва да получи около 6 млн. лв.

Допреди няколко месеца нямаше законово основание държавата да предостави финансов ресурс на БДЖ за погасяване на дългове, но Брюксел нотифицира искането за отпускане на държавна помощ на холдинга, обясни Московски.

Дългът към петте банки кредиторки по Втория облигационен заем продължава да е над 150 млн. лв., но с тези 20 млн. лв. поемаме един ангажимент, който ще ни позволи останалите пари да бъдат разсрочени за следващата година, обясни министър Ивайло Московски.

Очаква се споразумението за разсрочване на дълга да бъде подписано най-късно в началото на ноември.