Само в 7DniPlovdiv.bg

БСП поиска оставката на заместник-кмета на Пловдив Златин Велев! Какъв е мотивът им?

Златин Велев

Пловдивската организация на БСП в Пловдив поиска оставката на зам.-кметът по транспорт Златин Велев. На брифинг днес социалистите обявиха, че Транспортният проект е абсолютен провал, а кметът Иван Тотев трябва да отстрани заместника си.

Това, което е подразнило социалистите е, че Велев твърди, че проектът е реализиран успешно, а видимо той не работил.

„Правим реверанс с искането на оставката на Златин Велев. Ако сезираме ОЛАФ и европейските институции, може да се наложи Пловдив да връща 44 млн. лева”, каза председателят на социалистите Николай Радев.

Социалистите твърдят, че Пловдив всеки ден губи по 82 000 лева, които са записани, като неустойки от страна на испанската компания. Вместо да се търси обезщетение обаче Община Пловдив е разписала проекта и платила всички средства на ИНДРА през декември 2017 година.

Като политически спекулации Златин Велев определи твърденията на социалистите по  транспортния проект и поисканата му оставка.

„Проектът  „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в гр. Пловдив” е приключен успешно на 31 декември 2015 г. Такова е становището и на управляващия орган по оперативна програма „Регионално развитие“. Благодарение на проекта Пловдив стана първия град в страната  с над 48 километра велоалейна мрежа, предоставяйки възможност за алтернативен транспорт. Модернизирани бяха светофарните уредби на 50 кръстовища, изграден беше центърът за управление на трафика”, заявява Велев чрез пресцентъра на Община Пловдив. Той припомня, че и целият автопарк на градския транспорт е обновен през последните години.

„Общинските съветници от БСП би трябвало да са добре запознати с процеса, тъй като именно с решение на Общинския съвет билети се продават както от автоматите, така и от кондукторите. По същия начин стои и въпросът за паралелната продажба на електронните и стандартните досега абонаментни карти за градски транспорт.  Автоматите по спирките също са функционални, като предстои да бъдат пуснат в работен режим след пълното оборудване на новите автобуси. Това също е вследствие на прието от Общинския съвет, включително с представители на БСП, решение, с което се измени и допълни механизмът за разпределяне на субсидиите, които Община Пловдив изплаща на превозвачите”, пише още в позицията на зам.-кметът.