Само в 7DniPlovdiv.bg

Изненада! Печалбата на банките у нас намалява!

Пари банки

Печалбата на банките намалява на годишна база за трети пореден месец, показват данните на БНБ към края на април, цитирани от “Капитал”.

В края на април тази година печалбата на банковата система е в размер на 396.5 млн. лв. На годишна база намалява с 4% (или с 16.5 млн. лв.) при спад със 7.64% през март и 2.5% през февруари.

Това се случва в условията на ускоряващо се кредитиране, но при ниски лихви. Така основният източник на доход за банките остава с негативен принос за финансовия резултат. Нетният лихвен приход към края на април е с 3.1% по-малко спрямо година по-рано, или с 27.7 млн. лв., достигайки 864 млн. лв.

Въпреки на практика подобряването на приходите от лихви основната причина за размера на този доход – ниските лихви по кредити, все още е валидна в пълна степен. Това не може да бъде преодоляно и с увеличаващото се кредитиране.

Кредитите на годишна база показват растеж във всички сегменти. Жилищните растат с 12.6% до 9.996 млрд. лв., а потребителските – с 4.4% до 9.2 млрд. лв.

Кредитирането допринася за видимия ръст на другия източник на приходи за банките – таксите и комисионите. Те донякъде компенсират спада в лихвения доход. През април приходите от тях се увеличават с 5.9% годишно, или с 18.3 млн. лв. до 328.2 млн. лв.

Продължават да намаляват и разходите за обезценки – през април годишното им свиване е 19%, или с 30.6 млн. лв. по-малко и са били 131.3 млн. лв.