Само в 7DniPlovdiv.bg

Само в 7DP: Ботев свива бюджета за заплати! Вижте колко разточителен е сега и с колко процента ще бъде намален!

7 Dni Plovdiv03.06.20181min3240
Цска Ботев Пловдив (15)

В Ботев подготвят рестрикции. На Коматево планират свиване на бюджета за перо „Заплати“, научи 7DniPlovdiv.bg. В клуба са стигнали до извода, че той е доста разточителен с оглед на настоящата финансова ситуация в клуба и най-вече, взимайки впредвид  подготвяното рестартиране на строежа на стадион „Христо Ботев“. За да се сбъдне най-голямата мечта на всички ботевисти – да се завърнат на „Колежа“, ще се наложи парите за представителния отбор да не са завишени, защото инвестицията за изграждането на съоръжението ще е огромна – минимум 20 милиона лева.

В момента месечният бюджет за заплатите на отбора е сравнително висок. Общите разходи по това направление са около 200 000 лева, научи 7DniPlovdiv.bg. При канарчетата има немалко футболисти с доста високи заплати. Бразилците, които сега  са при жълто-черните прибират между 6000 и 8000 евро чисто месечно. Има играчи и с възнаграждения от по 5000 евро. На практика със свиването на бюджета за заработените пари от футболистите ще бъде намален и общият бюджет на клуба.

По информация на 7DniPlovdiv.bg в Ботев планират намаление на разходите за заплати с между 30 и 40%, което означава сумата да бъде свита в най-лошия случай до 120 000 лева месечно. Според запознати решението все още не е официализирано, като се чака последната дума на бъдещия собственик на клуба Георги Самуилов. В ръководството на клуба все пак се надяват да не се стигне до тази мярка или намалението да бъде по-малко. Засега индикациите  обаче са да се стигне именно до гореспоменатото свиване на бюджета за заплатите на футболистите. При тези параметрти обаче ще е изключително трудно за Николай Киров да сглоби още по-боеспособен отбор, който да се бори за призовите места. Но цената си заслужава – завръщане на новия стадион „Христо Ботев“.

През задаващата се нова седмица е възможно най-накрая да има развитие по въпроса с придобиването на акциите на клуба от Георги Самуилов.  Преди това се чака официализирането на удължаването на срока строителството на „Колежа“ по настоящата концесия.

От утре (понеделник) трябва да стартира уреждането на въпроса с подписването на нови договори с тези футболисти, чиито футболисти изтичат, но треньорът Николай Киров е решил да останат в отбора, както и парафирането на контракти с първите две чакани считани за сигурни попълнения Васил Шопов и Костадин Ничев. Сигурно е, че Белия желае Йордан Минев да преподпише и да продължи да играе с жълто-черната фланелка.

При окончателно решение за намаляване на месечните средства за възнагражденията на отбора, ще се търси формулата и схемата, по която тези параметри да се изпълняват. Засега не е ясно дали ще се наложи намаляване на заплатите на играчите, както и дали изобщо ще бъдат предложени по-добри финансови условия на футболистите, за да преподпишат договорите си, ще останат същите, или ще бъдат леко занижени.

Въпреки очертаващите се рестрикции, в Ботев ще имат възможност да се подсилят и с по-високоплатени нови попълнения, дори и с една звезда със заплата от 10 000 евро, но определеният общ бюджет за месечните възнаграждения не бива да бъде надвишаван.

Най-реалният вариант за подпомагане на достигането до бъдещите занижени параметри по перо „Заплати“ е раздяла с някои от бразилците в отбора, които така и не блестят с изявите си на терена, разкриха източниците . Ботев вече се договори с първия от кариоките – Алваро Юлиано, което вече разкрихме. Бразилецът, който ще се раздели с клуба по взаимно съгласие, прибира по 4000 евро месечно. Публична тайна е, че канарчетата се опитват всячески да се отърват от Фелипе Бризола, който е най-скъпоплатеният футболист в отбора с нетно възнаграждение от 8000 евро. Засега обаче напъните той да бъде продаден дори и на промоционална цена удрят на камък. Густаво Афонсо пък поиска да си тръгне без финансов иск, но Ботев са готови да се разделят с него, ако се намери клуб, който да го купи. Неговата заплата при канарчетата е 7000 евро. Диого Кампос, който през пролетта не оправда с изявите си трансфера си при жълто-черните, прибира горе-долу същите пари като Афонсо.

Не е за пренебрегване и евентуалната продажба на най-голямата звезда на Ботев Тодор Неделев, макар че със сигурност бултрасите се надяват любимецът им да продължи да ги радва и през новия сезон. Трансфер на Тошко обаче до голяма степен за пореден път ще помогне за обезпечаването на годишния бюджет на клуба.

Напускането на голяма част от бразилците ще помогне за планираното свиване на месечните средства за заплати в клуба, защото част от тях ще бъдат спестени. На техни места ще бъдат привлечени нови играчи, но едва ли те ще прибират огромни заплати като тези на кариоките