Само в 7DniPlovdiv.bg

Огнян Герджиков избухна: Не понасям с кални обуща да се влиза в храма на правото!

Огнян Герджиков

След 42 години преподавателска работа в Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Огнян Герджиков се сбогува със студентите с лекция бенефис. “Хубаво е човек да си взема довиждане, когато е относително и все още на върха, защото след това става срамно”, заяви той пред “Хоризонт”.

Герджиков има зад гърба си и 17 години в политиката. Сред постовете му са председател на Народното събрание по време на управлението на Симеон Сакскобургготски и служебен премиер, назначен от президента Румен Радев. “Трудно е в политиката, но човек трябва да бъде последователен и честен, доколкото е възможно в тази обстановка”, отбеляза Герджиков, според когото ни липсват политици професионалисти, а подготвените са малцина.

„Не понасям с кални обуща да се влиза в храма на правото и това често ме изважда от равновесие“, казва Огнян Герджиков, който смята, че настоящият парламент няма достатъчно експертен потенциал и пренебрегва ролята на Съвета по законодателството към Народното събрание:

“Неудобно ми е да казвам аматьори, но в сегашния парламент има твърде малко юристи и то само един действащ, ако съм наясно с нещата. Има нужда от външна помощ, това е очевидно. Освен това разбирането, че законите трябва да се приемат бързо, на мига, е изключително голяма методологическа грешка, която се прави. Докато в предишните години имаше някакво оправдание с оглед на хармонизирането на тези 18 правни области, което задължително трябваше да направим с оглед членството ни в евросъюза, сега вече няма нищо спешно да предстои, за да е толкова належащо законите да се приемат за толкова кратко време.“