Само в 7DniPlovdiv.bg

Днес празнуваме Спасовден! Честито на всички именници! (СНИМКИ/ГАЛЕРИЯ)

Спасовден02

На 40-ия ден след Великден православната църква отбелязва Възнесение Господне. Според християнските вярвания след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Йерусалим се въздигнал в небесата.

В народните вярвания денят е наричан още Спасовден, от “спасение”. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.

Ако на Спасовден вали дъжд – годината ще е богата, а реколтата – обилна, гласят вярванията.

Хората векове наред смятат, че нощта срещу Спасовден е лечебна. Затова болните ходят за росен, лягат до цветето и поставят до главата си някакъв дар за русалките-лечителки. Това помагало особено за жени, които искат да заченат.

Имен ден празнуват Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Сотир.

Спасовден е празник и на хлебари, шофьори, хотелиери и цветари.

Откъде идва „Те ти, булка, Спасовден“

Те ти, булка, Спасовден! – често използваме този израз, а всъщност не много хора знаят откъде идва и с какво значение е натоварен. Всъщност фразата е част от народна еротична приказка, която се е разпространявала скришно, защото е срамна. Има много подобни кратки или по-дълги истории, които разказват за по-пиперливата и интимна част от живота на хората, и за които се счита, че е табу да се говори. Факт е обаче, че когато някой реши да ги разкаже, всички слушат с интерес, макар и честичко да се опитват да го прикрият. Заради тематиката някои изследователи наричат този фолклор – блажен.

„Те ти, булка, Спасовден!“ е краят на българска еротична народна приказка, в която са замесени много надарени булка и младоженец. След 40-дневни мъки, попът, който ги венчал, и който случайно се е натъкнал на огромната мъжественост на жениха, се отървал от мъките си. Затова изразът се използва от и за човек, който е преминал през голямо премеждие или му се е случило нещо изненадващо.

Днес празнуваме Спасовден! (ГАЛЕРИЯ)