Само в 7DniPlovdiv.bg

ЕКСКЛУЗИВНО само в 7DP: Ето го точния размер на огромната откупуваща клауза на Стивън Петков! ЦСКА или друг кандидат трябва да плати на Ботев …

7 Dni Plovdiv16.05.20181min10470
Ботев-Верея08

Златният жокер на Ботев Стивън Петков  се превърна в една от двете най-апетитни хапки в състава на канарчетата. 22-годишният нападател много трудно ще бъде задържан на Коматево, защото се очаква офертите към него да завалят. Стивън има действащ договор с пловдивчани за още една година, т.е до лятото на 2019 година.

Обичайна практика е в контрактите на доста футболисти да бъдат включени откупуващи клаузи. В този на Стивън също има такава. Заложената откупуваща клауза  в договора на Петков е  за сумата от 200 000 евро, научи 7DniPlovdiv.bg. По наша непотвърдена официално информация именно това е нейният размер, определен още при подписването на контракта на Стивън с Ботев през август миналата година. Поне за момента не разполагаме с данни впоследствие сумата да е била променена, т.е увеличена. Понякога се случва в българските клубове да включат различни откупуващи клаузи, важащи за отбори от България и от чужбина, но винаги сумата за тимове извън родината ни е по-висока.

Самият Петков днес обяви, че откупната му клауза е много висока за родните клубове, като индиректно каза, че само Лудогорец може да си позволи да я плати, но разградчани едва ли ще искат да го купят за втори път. С оглед на реалностите в българския футбол откупната клауза наистина изглежда непосилна за родните клубове. Може би и ЦСКА е в състояние да я извади, ако вземе окончателно решение да купи звездата на Ботев.

Вчера Стивън отправи специално послание към бултрасите след първия си гол във вратата на Верея. Мнозина го разтълкуваха като прощаване с тях.

22-годишният нападател обяви, че не е получавал оферта от ЦСКА, като червените не са разговаряли нито с агента му, нито с канарчетата. По информация на 7DniPlovdiv.bg интересът от „Армията“ е налице, но за момента все още няма нищо финализирано официално и заключителните разговори предстоят. От друга страна и няколко клуба от чужбина са си заплюли Златния жокер на жълто-черните.

Припомняме, че през зимата  два полски клуба желаеха да се подсилят с перлата на пловдивчани – Ягелония (Бялисток) и Лех (Познан). За интереса на втория разкри 7DniPlovdiv.bg.

ВИЖТЕ ТУК

Тогава от Ягелония имаха готовност да извадят 150 000 евро за правата на Петков и не е изключено сега да броят исканата сума. Освен двата полски клуба и други отбори от чужбина се ослушват за тарана. Нещата около желанието на ЦСКА да се подсили с него  са доста сериозни. Според запознати обаче агентът на Стивън Петков е намерил сериозен кандидат от чужбина за подписа на клиента си и предстои да се разбере дали нещата ще се случат, защото името на отбора усилено се крие в дълбока тайна.

Стивън пристигна на Коматево миналото лято. В продължение на почти месец той първо се готвеше с отбора, като канарчетата изчакваха той да възвърне напълно кондиционната си форма след сериозна контузия. Едва след това подписаха договор с него. Видя се, че в Ботев не сгрешиха, защото Стивън направи истински фурор с жълто-черния екип. Въпреки че почти през цялото време се появяваше на терена като резерва, Петков заши цели 15 гола в Първа лига.

Той и Тодор Неделев са златните кокошки на Ботев. Двамата са най-конвертируемите футболисти на канарчетата. Бъдещи техни продажби ще подсигурят до голяма степен и бюджета на клуба за следващия сезон.