Само в 7DniPlovdiv.bg

Страхотен Академик победи Балкан за историята! Пловдивчани се върнаха в битката за титлата!

7 Dni Plovdiv09.05.20181min150
Академик-Балкан27

Баскетболистите на Академик Бултекс 99 играха като лъвове и грабнаха историческа първа победа в полуфиналния плейоф. В много здрав и оспорван мач момчетата на Асен Николов победиха Балкан с 68:59 /25:18, 19:10, 11:11, 13:20/ и изравниха серията на 1:1 победи. Следващите два мача са в Ботевград в петък и в неделя. Пловдивският тим демонстрира невероятна колективна игра, държа се много здраво в защита, ограничавайки максимално иначе резултатния тим на ботевградчани, и напълно заслужено спечели двубоя. С голям принос за победата бе и публиката, която и този път напълни залата и бурно подкрепяше тима. Гостите имаха само 50 процента при наказателния удар и 33 процента в средната стрелба, но защитата на студентите се оказа в основата на успеха.

ВИЖТЕ ТУК МНОГО СНИМКИ ОТ ИСТОРИЧЕСКАТА ПОБЕДА ЗА ПЛОВДИВСКИЯ БАСКЕТБОЛ

Академик Бултекс 99 започна силно и взе аванс от 7 точки след първата четвърт със солидна игра на Маравич и Димитров под коша и две тройки на Бачев и Груев. През втората четвърт силната и вдъхновена игра на домакините продължи с пълна сила. Със здрава защита /Балкан отбеляза само 28 точки до почивката/ и още две тройки на Дурчев и Юмипиг разликата в полза на Академик Бултекс 99 набъбна на 16 точки.

Третата четвърт премина с много здрава игра в защита и на двата отбора и ниска резултатност. Балкан започна със серия от 5:0 и до половината стопи 7 точки от пасива си. Домакините отвърнаха подобаващо и до края позволиха да им бъдат отбелязани само 6 точки, като в същото време върнаха аванса си от 16 точки преди заключителната последна четвърт.

В нея Балкан подобри мерника си и стопи аванса само на 4 точки, но последните две минути отличният и в този мач Митко Димитров донесе успокоението за домакините. Той бе най-резултатен със 17 точки за победителите, отлично му пригласяше Груев с 15, Маравич записа дабъл-дабъл с 13 точки и 10 борби, Юмипиг също се отчете с 13 точки. За гостите се отличиха Уошингтън с 16 точки, Петков с 13 и Захариев с 10.