Само в 7DniPlovdiv.bg

Извънредно! Шефът на пътищата скастри президента Радев за магистралите! Отговори подобаващо на критиките…

Чудомир Пеев17.04.20181min14870
Автомагистрала Тракия

Председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов отговори подобаващо на критиките на президента Румен Радев за строенето на магистрали. Публикуваме цялата позиция без редакторска намеса:

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов изпрати книгата „Пътищата на България“ на началника на кабинета на президента на Република България Иво Христов и на секретаря по регионално развитие на президента Цвета Тимева. В писмото си до тях инж. Атанасов посочва, че през последните 7-8 години са построени над 300 км автомагистрали, което е почти два пъти повече отколкото съществуващите автомагистрали до влизането на България в ЕС през 2007 г.

Благодарение на финансирането от европейските фондове и националното съфинансиране са доизградени автомагистралите „Тракия“, „Марица“, „Люлин“, продължава и изграждането на АМ „Струма“. Рехабилитирани са и повече от 900 км второкласни и третокласни пътища. В писмото си инж. Атанасов подчертава, че финансирането с европейски средства се извършва по строги регламенти и средствата се сертифицират. Новопостроените участъци имат необходимите гаранционни срокове от 5 години за пътната част и 10 години за съоръженията и мостовете. АПИ като възложител, Управляващите органи на Оперативните програми, Сертифициращите органи, в лицето на Националния фонд, както и ИА „Одит на средства от ЕС“ извършват строг контрол на финансираните от тях проекти, включително и на проведените обществени поръчки.

Инж. Атанасов посочва още, че системното недофинансиране на пътния сектор води до влошаване на състоянието на републиканските пътища и немалка част от тях не са основно ремонтирани повече от 30 години, но с въвеждането на тол системата предстои в близките години да се повишат приходите в бюджета на пътната агенция, което ще доведе до трайното подобряване на тяхното състояние.