Само в 7DniPlovdiv.bg

Шивачки се вдигнаха на бунт! Фирмата фалирала, дължи им заплати! Остават ли на улицата 200 жени?

Шивачки на бунт

Бунт на шивачки край град Раковски. 200 жени остават без работа, след като австрийската компания, в която бяха наети, обяви фалит.

Изненадващо предприятието затвори врати, а служителите не могат да получат заработени си заплати.

Въпреки че заводът не работи от дни, нито една от шивачките не е получила предизвестие за прекратяване на трудовия си договор. Така над 200 служители са оставени на произвола на съдбата.

Тази сутрин те се събират на протест.

Централният офис на дружеството е в град Кричим. До преди дни в града са работили 50 шивачки. Всички са освободени с мотива, че австрийската фирма фалирала.

Дължи 10 000 лева за наем на сградата, която ползва в Кричим.

Омбудсманът на България Мая Манолова посъветва хората да не подписват никакви документи, особено за прекратяване на правоотношенията, тъй като не е в техен интерес.

“Свързахме се с Инспекцията по труда и с представител на работодателя. Предстоят срещи. Важното е по никакъв начин служителите да не прекратяват трудовите правоотношения по тяхна инициатива, нито да се съгласяват на прекратяване по взаимно съгласие. Възможността за получаване на обезщетение от Бюрото по труда е много по-дълга”, обясни Мая Манолова пред Нова телевизия.

“По моя инициатива бяха приети промени в Кодекса на труда, според които работниците могат да получат обезщетения от Фонда за неплатените заплати и други дължими суми в случаите, в които се дължат две работни заплати. Това е гаранция, че те наистина ще си получат заработеното”, поясни още омбудсманът.

“Нормалното решение е държавата да има механизми за подкрепа на работници, които не са си получили заплатите, както и да има процедура по несъстоятелност”, допълни Манолова.