Само в 7DniPlovdiv.bg

Валери Симеонов заби нож в гърба на Борисов за пушенето в заведенията! Лекарка разкри цялата истина безумията…

Виктор Марев17.04.20181min3480
Валери Симеонов полицейска приемна08

От няколко дни вицепремиерът Валери Симеонов обикаля телевизиите и агитира за отмяна на забраната за пушенето в заведенията и в други обществени места, изтъквайки, че това е важна политическа инициатива на водената от него формация. “Никога не съм пушил и винаги ме е дразнел тютюневият дим. Забраната за пушене на закрито се нарушава и в парламента.

Това е срам за българската законодателна система и е показно, че у нас не се спазват правилата. Всички знаят, че е забранено да се пуши на закрито. Става въпрос за мащабно скандално държавно лицемерие. Когато една законодателна марка е лишена от смисъл, тя няма как да просъществува”, категоричен е вицепремиерът Валери Симеонов. Според него сегашният закон за тютюнопушенето е приет, за да се харесаме на Европа, но той е прекалено ограничителен, за да може реално да се спазва.

Така ли е в действителност.

Нима Валери Симеонов е забравил, че първоначално в заведенията имаше отредени места за пушачи и непушачи, но тъй като този законов ред се нарушаваше масово и постоянно се наложи да се премине към по-категоричната мярка.

И това не беше продиктувано от желанието на властта да се харесва на някого, а от първостепенната необходимост да се гарантира здравето на хората.  “Абсолютно безумие е да се връщаме назад към нещо, което опитахме в продължение на две години. Помещенията бяха разделени на пушачи и непушачи – видяхме отлично, че това не се спазва. Животът доказа, че това нещо не работи”, коментира председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гушанова.

Тя подчертава, че е безумие с парите от цигари да се пълни хазната и да не се мисли за здравето на човек. Никой не мрази пушачите, тази забрана за пушене помага и на тях, отбеляза д-р Гушанова. Според нея решението е контролът да се завиши, тъй като по думите ѝ има заведения, които хронично не спазват забраната. Да се затварят, настоява тя И не само тя!. Валери Симеонов обаче,  продължава офанзивата си срещу забраната директно атакувайки позицията на правителството по този въпрос.  Очаква се реакцията на министър-председателя Борисов, който едва ли с лека ръка ще позволи вредната практика да се върне на обществени места, предаде Блиц.