Само в 7DniPlovdiv.bg

Ексклузивно! Експерт за кървавия ад на „Тракия“: Ако на мястото на трагедията имаше мантинела…

Чудомир Пеев14.04.20181min5910
Автомагистрала Тракия - задръстване

Ако на мястото на катастрофата имаше мантинела, може би автобусът нямаше да се обърне в канавката. Това заяви пред сутрешния блок на БТВ Владимир Тодоров, председател на УС на Българската асоциация на пострадали при катастрофи. Той допълни, че по закон пътниците в автобуса са били длъжни да сложат колани.

Тодоров и Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите коментираха случилото се на автомагистрала „Тракия“.

„Силно съм изненадан от факта, че една малка количка, удряйки автобуса отстрани, е успяла да го повдигне, това за мен е невъзможно – категоричен бе Радков. – Тази кола тежи по-малко от тон, а в автобуса само пътниците са над 3 тона. Това нещо лети с 96 км/ч напред, всички сме учили динамика – няма как да го повдигне”.

Радков разясни, че леката кола може да е причина, за да заклати автобуса.

„Според шофьора, автобусът е бил на две гуми и затова не е натиснал спирачката, защото две гуми нямало да задържат. Всички, които сме шофьори, знаем, че всяко колело държи само за себе си. Няма никакъв проблем да намали скоростта, но той не я е намалил. Най-вероятно се е паникьосал, завил е надясно и е влязъл в канавката – смята Христо Радков. – По закон шофьорът, помощник-шофьорът или стюардът трябва да мине и да каже на всеки пътник да си закопчае колана, но по никакъв начин не може да го принуди да направи това“.

Според него законът трябва да се промени и коланът да бъде персонална отговорност, а не на шофьора.