Само в 7DniPlovdiv.bg

Еврокомисар обсипа Борисов с похвали! Дойде в България, за да осведоми лично премиера за механизмите…

Виктор Марев12.04.20181min3880
бойко борисов

Премиерът Бойко Борисов разговаря с еврокомисаря за предоставянето на хуманитарна помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис.

Срещата продължи два часа. Тя се проведе по инициатива на комисар Стилианидис. В нея участие взе и вътрешният министър Валентин Радев.

“Окрупняване на система за взаимопомощ срещу бедствия и аварии в Европа, това беше една от основните теми. Ние ще подкрепим тази идея на срещата на върха през юни. Разбира се темите на разговора бяха и много други. Приеха се предложения все в една посока – така да направим, че европейските жители да бъдат по-сигурни. Идеята е много добра, подчерта премиерът. Ще направим така, ако всичко върви добре, да внесем такава точка на срещата през юни”, каза министър Радев.

“Със Бойко Борисов имахме много конструктивна среща. Основният акцент беше за осъвременяване на маханизма за спасителни операции. Много съм благодарен на министър-председателя за отделеното време и подхода. Дойдох в София, за да осведомя лично Бойко Борисов за този механизъм. Напълно съм съгласен с казаното от него, че природните бедствия през последните години доказаха, че сегашната система за бедствия в Европа вече не отговаря на изискванията”, заяви Христос Стилианидис.

Той неколкократно подчерта разбирането, което е срещнал от страна на Бойко Борисов, както и за неговите уверения, че този механизъм, предложен от Европейската комисия, ще бъде разгледан и ще получи гласност по време на срещата на върха на ЕС през юни.

“България е била винаги на първа линия при оказване на помощ при бедстнвия, независимо дали в Гърция, Черна гора или на друго място. Използвам възможността да благодаря на българския народ и българското правителство”, похвали ни комисар Стилианидис.

“Благодаря на министър-председателя за чудесната работа и доброто сътрудничество през изтеклите 4 месеца от председателството на България през един много критичен период”, завърши изказването си след срещата Христос Стилианидис, цитира Пик.