Само в 7DniPlovdiv.bg

Премиерът Бойко Борисов да не бяга от отговорност за сделката с ЧЕЗ, категоричен е депутатът от БСП Жельо Бойчев!

Жельо Бойчев

Премиерът Бойко Борисов да не бяга от отговорност за сделката с ЧЕЗ. Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България” Жельо Бойчев пред БНР. По думите му стана ясно, че заради министър-председателя се прави временната комисия.

“Борисов не трябва да бяга от отговорност. За да се стигне до създаване на временна комисия, причина са именно действията на правителството и на министър-председателя – тази объркана, противоречива паническа позиция от момента, в който стана ясно за сделката, както и обърканите отговори”, изтъкна Бойчев.

По думите му парламентът ще се опита със създаването на Временната комисия за сделката с ЧЕЗ да изпълни функциите и отговорностите, които Конституцията дава.

Бойчев акцентира, че енергетиката е стратегически отрасъл и допълни, че предстои да се анализира работата и ролята на институциите и регулаторите.

Ситуацията КЕВР да има много силни правомощия, но да заявява, че няма основания за намеса била много интересна, каза Жельо Бойчев.

“В един момент, дружеството “Инерком” може да прехвърли собствеността си на който си иска и да се окаже, че регулаторът ще научи последен за всичко това. Поставят се редица въпроси за работата на българските регулатори и те трябва да получат своите отговори. Трябва да се знае и какво е финансирането и произходът на средствата по тази сделка”, отсече Бойчев.

Поредица от арбитражи и отлив на чуждестранни инвестиции има след твърденията за толкова успешни реформи от правителството, изтъкна червеният депутат.

Той обясни, че през 2004 г. водещи били европейски компании, стратегически инвеститори в сектор енергетика. Сега такива липсвали.

Правителството предизвиква несигурност в страната, смята Бойчев. И даде пример със скандалите относно директорът на Здравната каса и сделката с ЧЕЗ. Това било вина на управляващите.

“Стабилността на едно управление се гради на база на това- как то решава проблемите на хората. А не на качествата на Цветанов да осигури математическото мнозинство в парламента. Една година- скандал след скандал”, категоричен е социалистът.