Само в 7DniPlovdiv.bg

Бригада Специални сили посрещна президента Радев с военен ритуал и демонстрация на способности (ГАЛЕРИЯ/СНИМКИ)

Президент08

Президентът на България Румен Радев се срещна с военнослужещите от 68 бригада Специални сили в Пловдив по повод предстоящия им празник – 75 години от сформирането на парашутната дружинка, чийто наследник е бригадата. Държавният глава бе посрещнат с военен ритуал, прие строя на почетния караул. На полигона по въздушно-десантна подготовка той наблюдава демонстрация на способности от военнослужещите.

Всички демонстрираха страхотни умения и за мен към нашите Специални сили трябва да има специални отношения, защото тук служат българи, за които понятията дълг, чест, патриотизъм не са празни приказки, а ежедневие, каза за БТА след демонстрациите президентът. Според него трябва да се направи така, че Специални сили да бъдат нашето стратегическо оръжие. На въпрос какво им трябва Румен Радев отговори – много по-добри условия и за спорт, и мисля, че трябва да се започне с една подходяща спортна зала и тотална промяна на сградния фонд. Според държавния глава битовите условия трябва да съответстват на тежестта на тренировките и подготовката им за тази професия. Не на последно място президентът посочи, че трябва ново оборудване и най-важното – лична мотивация и издигане на социалния статус на тези момчета и момичета.

Пред журналисти президентът коментира промените в Закона за частната охранителна дейност, които според него влизат в противоречие с конституцията ни. Там много ясно е записано, че общественият ред и националната сигурност са ангажимент на изпълнителната власт, а не на търговци, получили лиценз за охранителна дейност, добави Радев. Според него абдикирането на държавата от това много важно задължение не е в интерес на българските граждани. Радев обясни, че съвсем различно е това, което хората сами наемат като охрана в малките населени места. Правили ли сте репортажи за кметове, които се държат като феодали, запита президентът и продължи – сега такъв кмет вече ще си има феодална армия, която ще се издържа от държавата и това за мен не е правилно.

 

68 бригада Специални сили в Пловдив посреща Румен Радев