Само в 7DniPlovdiv.bg

Седем посланика на Швейцария ще посетят ромския кв. “Столипиново”! Ето защо е визитата им…

Чудомир Пеев13.03.20181min2910
Столипиново

Седем посланика на Швейцария ще посетят утре кв.”Столипиново” в Пловдив, за да се запознаят на място с ромската интеграция в най-големия ромски квартал в България и Европа.

Посланиците на Швейцария в България, Албания, Косово, Сърбия, Македония и Румъния, както и швейцарският представител в борда на Ромския образователен фонд, базиран в Будапеща, са в Пловдив за четвъртата регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС), посветена на ромската интеграция.

Събитието ще продължи до 15 март, като се очаква посланиците да посетят образователения и здравен център в кв.”Столипиново, които в момента се изграждат. Те ще се срещнат с учители, родители и деца в детската градина „Лилия“ и ще споделят на семинара богатия си опит от различни страни.

За първи път България е домакин на регионална среща на ШАРС по ромската интеграция. Целта й е да бъдат обсъдени програми за ромско включване в Югоизточна Европа, както и да се направят изводи как успешно да се разработват и изпълняват проекти за социално включване с фокус върху устойчивостта и работата с държавните и местните институции.

В семинара участват експерти от централния офис на ШАРС в Берн и офисите й в балканските страни, в които се изпълняват проекти за социална интеграция. В дискусиите ще участват представители на Европейската комисия, на проекта РОМАКТ на Съвета на Европа, както и на ромски организации.

В рамките на форума ще бъде споделен българският опит в работата с институции и за постигането на устойчивост. Ще се обсъдят резултатите и предизвикателствата в социалното включване на ромите и други уязвими групи по програма Здраве и образование за всички (ЗОВ), изпълнявана в шест големи областни центрове, включително и в Пловдив. Ще присъстват представители Министерството на труда и социалната политика, Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването, които са партньори по Програма ЗОВ. Участие ще вземат и представители на общините Пловдив и Сливен.

Интегрирани проекти по Програма ЗОВ се изпълняват в Пловдив, Монтана, Сливен, Шумен, Русе и Бургас в периода 2013 – 2019 година. Основната цел е да подобри достъпа на роми и други уязвими групи до детски градини и начални училища и здравни услуги, както и да подобри качеството на образованието и здравеопазването. Насочена е конкретно към деца на възраст от 0-10, млади жени, майки, бременни и млади семейства в компактни градски ромски общности и райони с над 70 процента ромско население.

За сега по Програма ЗОВ 377 деца са записани на ясла, детска градина и училище, а 3970 посещават допълнителни учебни занимания. Изградени са 4 нови детски градини, а изцяло обновени са 5 ясли и детски градини, както и 2 училища.

Нопопостроени са още два здравни центъра, а ремонтираните са 8. В тях са извършени прегледи и консултации на над 4 000 млади майки, бременни жени и деца. В здравните кампании са обхванати близо 6 500 млади родители от ромски произход.