Само в 7DniPlovdiv.bg

Ангел Джамбазки с горещ коментар: Ще се иска ли оставката на Валери Симеонов заради скандала с патриарха?

Виктор Марев11.03.20181min1760
Ангел Джамбазки

Позицията на ВМРО е, че никой не трябва да си позволява такъв език и такова началническо поведение над нито една българска институция. В този смисъл, поведението на госта – патриарх Кирил, беше неприемливо по отношение българския президент. Без значение какво е искал да каже, когато си на гости, трябва да уважаваш своите домакини и да се държиш любезно и нормално.
Това каза за предаването „Неделя 150“ Ангел Джамбазки – евродепутат и заместник-председател на ВМРО.  При реакцията си Валери Симеонов е бил „прав, но, за съжаление може би не намери точните изразни средства“, допълни той.

„Абсолютно неприемливо е да се иска оставка на вицепремиер по такъв повод, защото този човек (патриарх Кирил б.р.) дойде на гости и тропаше по масата все едно е в кварталното кафене.  Не може да дойдеш на  гости и да изискваш някой да ти благодари или да казваш кой на кого ще благодари. В края на краищата, България е суверенна държава по отношение на всички държави, включително и Русия“. 

Джамбазки коментира, че в ситуацията администрацията на руската църква не са представили отговора на президента Радев и са  „унизили“, „смачкали“ и „направили смешен“,  президента.

„Господин Симеонов и години Сидеров имат своите политически биографии и ясна политическа позиция. Това, което е нужно в момента, е малко повече спокойствие и малко повече разум в изказванията. Изказванията на госта бяха неприемливи. Това е съвсем очевидно. Но пък и реакцията беше преувеличена. Оттам и другата реакция също“, убеден е Джамбазки, според когото би било „чудовищна глупост, ако разцепление сред „Патриотите“ проправи пък на ДПС към властта.

Депутатът  и заместник-председател на парламентарната група на БСП за България Георги Свиленски  не коментира поведението на патриарха, тъй като не е представител на политическата класа но уточни:

„Българският вицепремиер Симеонов по този начин вкара в България в международен скандал и то не е малък, тъй като да дадеш тези квалификации, тези оценки към човек на тази позиция, на която е патриарх Кирил, е недопустимо и ние затова ясно заявихме, че е единственият изход от тази ситуация е оставка на вицепремиера Симеонов“

„Мисля, че президентаът Радев правилно благодари, почете всички участници в Руско-турската освободителна война. Сега това дали се е било „скарване“ от страна на госта или израз  на някакви натрупани през годините отношения, които те са чувствали, че не са били почитани през годините, това вече е въпрос на историците да го оценяват. Аз мисля че президента Радев достойно се произнесе рачета“.

БСП се е присъединила и подкрепя исканията на организаторите на протеста, на който беше поискана оставка на правителството, но не го е организирала обясни Свиленски. Според БСП, сделката за активите на ЧЕЗ трябва да „бъде прекратена и и България да участва на пазарен принцип в изкупуването на целия дял. Ако България се включи сега в момента във фирмата на Гинка Върбакова – Интерком, тя ще легитимира целият този скандал, който в момента върви“ пред чуждите банки и държави.

Вина са сделката, според БСП, има „единствено министър-председателят Борисов, който превърна цялата държава, с всичките служби, с всичките ѝкомисиииагенции в заложник на това той да се прави, че не знае нищо, а се оказва, че той е знаел всичко. Представителите на службите, когато дойдоха на Комисията за изслушване, казаха че последните две години са пратили 4 доклада до Министерски съвет, до председателя на комитета на Съвета по сигурността към МС и до ресорния вицепремиер – мисля, че е Симеонов, който отговаря за енергетиката. Няма как тези доклади да стигна до председателя на Съвета по сигурност и да не стигнат до министър-председателя. Тези служби са на него подчинение!“.

Гинща Върбакова просто олицетворява скандала, но скандалното е, че българският премиер е лъгал избирателите си, категоричен е социалистът, според когото:

Не може да обвиняваш чешкия премиер, че ти е пратил нещо. Той го обвини в лъжа него и вкара България с тази сделка в не по-малък скандал, отколкото вицепремиера Симеонов“.

КЗК и КЕВР могат да вземат отношение по сделката, след като тя бъде финализирана, заяви социалистът, според когото инициираната от партията подписка би показала и обществената нагласа към сделката, с което би повлияла и на решенията на банките

„Хайде да видим, кои са тези финансови институции, които ще финансират такава сделка, в която в държавата, където ще работиш, не те искат. Вие ще си дадете ли парите за някъде, където този субект хората не го искат“.

Джамбазки коментира, че малобройният протест е знак за отношението на хората към организаторите и допълни:

„Не казвам, че тази сделка е чиста. Въпросът обаче е, че  става дума за сделка между частни лица в друга държава. Става дума за това, че бяха продадени ЕРП-тата и много дълги години ние казвахме, че трябва, като стратегически отрасъл, те трябва да бъдат част от държавата. Трябва да се намери начинът, по който българската държава, властта да може да контролира тези стратегически отрасли.

Единственият начин българската държавата влезе в тази сделка, според моя теоретичен опит в правото, е да бъде проведен разговор със спечелилата фирма, която и да е тя, и държавата да прецени дали ще купи някакъв дял“.

„България ще се види тясна на тези управляващи“, ако сделката с Интерком се реализира, защото всички абонати на ЧЕЗ ще излязат на площадите, убеден е Свиленски, според когото държавните 33% са били продадени за 40 милиона лева, а ще бъдат откупени за над 100 милиона евро.

Социалистът е категоричен че министрите Паскалев и Калчев не са били представители на БСП в правителството на НДСВ, взело решението за продажба на 67% от ЕРП-тата.  Според него членството в БКП е „част от добрата биография“ на някои членове на управлението, включително и премиера.

Ангел Джамбазки е убеден, че промените в Наказателния кодекс, предложени от ВМРО трябва да бъдат подкрепени. Такива са били предлагани още през 2010 г. „Искаме следното: Да бъде ясно, че когато в България лице, без да е поканено, направи противоправно проникване в които да е частен имот – ливада, нива, таван или каквото и да е –  този човек рискува отсреща да има отбрана, защото ти не знаеш, когато той влезе там какво ще прави. Той влиза там с престъпни намерения и потенциално застрашава живота на хора. Когато някой влезе там, той няма никакви основания да очаква снизходително отношение. Втората тема, която внасяме като предложение, е начинът, по който се изчисляват присъдите. Няма никаква житейска правна логика човек с девет присъди да не чука камъни в изправително заведение, а да е не улицата! Съдът трябва да започне да осъжда най-сетне тези хора така, че те да не бъдат на улицата с ножове в ръка“

ВМРО иска и либерализиране на режима на придобиване, носене, използване на късоцевно нарезно оръжие за самоотбрана и самоохрана, така че всеки неосъждан, нерегистрирани  психически годен български гражданин да има право на такова.

Всеки един престъпник трябва да знае, че влезе ли във вашия имот, при вашето семейство, вие имате пълното право – човешко и морално – да се защитите и няма, ако ви влезе с нож, да му търсите нож. И няма, ако влезе с отвертка, да ровите в куфара с инструменти да му търсите отвертка“

Свиленски обаче репликира, че държавата  трябва да е гарант за сигурността на хората:

Вие обещавахте сигурност и полицай във всяко село, а сега обещавате пистолет за всеки жител“.

Източник: bnr.bg