Само в 7DniPlovdiv.bg

Скандал! Масови съкращения в детска градина! Разкриха системна кражба на…

Чудомир Пеев11.03.20181min7140
Детска-градина

Трима души от персонала на детска градина „Вяра“ в Пловдив са уволнени, заради системна кражба на хранителни продукти от детското заведение, съобщава радио Фокус-Пловдив, като се позовава на Борислав Инчев, кмет на район „Южен“ в града, на чиято територия се намира градината.

 Отстранените от длъжност са две готвачки и домакинът на детското заведение.

Борислав Инчев обясни, че след като изпълняващата длъжността директор на ДГ „Вяра“ се е върнала в детското заведение след посещение в районната администрация, тя е видяла как две от служителките носят черен чувал за смет.

„В мига, в който те я виждат, ускоряват крачка, отиват до кофата за боклук и го изхвърлят – разяснява Борислав Инчев. –  Поради известни съмнения, които са съществували в директорката, тя отива, буквално се надвесва над кофата и всъщност вътре вижда месо. Тя прави няколко снимки и отново се връща в кметството. Разговаряйки с нея, аз й казах, че веднага трябва да отиде в полицията и официално да подаде сигнал. Идвайки на място, полицията установява, че количеството е 10 кг месо и 2 кг риба. Веднага назначихме проверка в детската градина, състояща се в извършване на инвентаризация на складовите наличности. При тази инвентаризация и при извършване на проверка на помощни помещения се откриват количества продукти над тези, водени по инвентаризация. Продуктите са открити в 3 помещения – в съблекалнята на персонала, в помещение-склад за съхраняване на опаковки и амбалаж, както и в помещение, играещо ролята на миялна. Проверката установи, че има значителни количества хранителни продукти, включително и такива с изтекъл срок на годност. Всичко това е описано в съответните протоколи, като, след подаването на сигнала от директорката на детската градина, вече действията се водят от полицията и прокуратурата“.

По думите на Инчев първоначално са били отстранени от длъжност двете готвачки, а впоследствие е установено, че има и трети замесен служител.

„За мен просто е необяснимо как някой ще си позволи да краде и да ощетява децата в детската градина – заяви още кметът на район „Южен“ на Пловдив. –  Както и да го наричаме, за мен случилото се е кражба. Това е повече от ясно, когато складовите наличности показват, че е точно толкова, колкото трябва да се води, но всъщност има 15 кг месо повече, 5 кг сирене повече, 40 буркана гъби повече, 25 буркана кисели краставички повече, 40 пакетчета лимонтузу повече и т. н. Тук не става въпрос за една вафла в повече, която някое дете не е пожелало да изяде и е останала. Подобни количества храна, сред която и такава с изтекъл срок на годност, подсказват, че всичко е подготвено в продължителен период от време и че има умисъл в действията на служителите от детската градина. Единственото ми опасение е този случай да не хвърли петно върху абсолютно всички детски градини. Силно се надявам това да е изолиран случай“.