Само в 7DniPlovdiv.bg

55 хиляди онкоболни не могат да се лекуват с нови медикаменти! Причината: Нов регламент, който връзва ръцете на онкодиспансера в Пловдив!

Онкодиспансер Пловдив

Най-големият онкодиспансер в страната – този в Пловдив не може да лекува пациентите си с иновативни терапии. Лечебното заведение се грижи за болни в цяла Южна България, а те са около 55 хиляди души.

Александър е един от хилядите пациенти на пловдивския онкодиспансер. Мъжът е е с карцином на панкреаса и от три години се лекува с иновативна терапия. Благодарение на лечението, Александър работи и води нормален живот. Терапията е помогнала не само на него, но и на десетки други пациенти.

От тази година обаче пловдивския онкодиспансер няма да лекува Александър, както досега. Според новите правила лечение с нови терапии могат да провеждат университетските болници.

„Аз, ако не го пия това лекарство, аз загивам. Винаги сме на проба- грешка, проба-грешка, ама тя е за наша сметка. А при нас на бива да се допуска грешка, защото грешката означава смърт при нас”, казва той. Изискванията тревожат не само пациентите.

„Не може, казваш му го и е много трудно като се изправиш пред пациента, който няма никакъв избор и се моли и те гледа с едни умоляващи очи е много трудно”, казва завеждащият отделение в Онкологичен център – Пловдив д-р Гергана Шаламанова.

Затова от здравното заведение настояват за промяна в регламента. От онскодиспансера искат да продължат да лекуват с иновативни продукти.

От здравното министерство уточниха за NOVA, че според закона ефектът от терапиите трябва да се проследява. Тъй като се касаело за нови и високотехнологични продукти, само университетските болници имали тази компетентност. От ведомството заявяват още, че пациентите могат да  избират в коя от тези болници да се лекуват.