Само в 7DniPlovdiv.bg

Властта притеснена от сделката за ЧЕЗ! ДАНС ще проверява дали има нещо нередно в нея

Властта притеснена от сделката за ЧЕЗ. Нямахме никаква информация, това коментира пред медиите председателят на енергийната комисия в НС Делян Добрев. Заради важността на тази сделка най-вероятно и ДАНС ще я провери дали има нещо сиво в нея, коментира герберът, пише нюз.бг.

Вчера ресорната комисия изслуша министър Теменужка Петкова, а социалистите я питаха именно за сделката. Тя каза, че няма данни по темата. За Добрев новината, че фирмата Интерком купува ЧЕЗ била като фалшива новина. Той е притеснен от публикациите, че фирмата е с 90 000 лева активи и е на загуба от 19 000 лева за миналата година.

Изведнъж тази фирма купува за 300 милиона евро бизнеса на ЧЕЗ, оборот от 2 милиарда лева, половината абонати приблизително в България, 1/3 от мрежата, опасявам се до колко този нов купувач, ако се стигне до прехвърляне активите на ЧЕЗ на тази фирма, ще има капацитет да управлява бизнеса, аргументира се Делян Добрев.

Той се надява КЗК и КЕВР да направят подробна проверка на сделката. ЕРП-тата са последното звено в енергийната система, подчерта герберът. Добрев не знае дали има нещо вярно в информацията за семейни и роднински връзки между министър Петкова и фирмата купувач на ЧЕЗ.  Добрев е притеснен, че купувачът имал и фотоволтаици.

Вицепремиерът Валери Симеонов на свой ред също е изненадан от сделката. Не знае каква е фирмата и не я е чувал. Според него няма основание държавата да се меси в сделката между двама крупни субекта. Не може държавата да се меси в такива частни сделки, категоричен е той.

По-важен бил въпросът защо държавата няма дял в дружествата и не може да влияе на такива сделки, посочи Симеонов.