Само в 7DniPlovdiv.bg

По-добре за тях! 3-годишните близначета Стефан и Габриела от Пловдив ще бъдат дадени на приемно семейство!

3-годишните близначета Стефан и Габриела, които са в пловдивска болница, ще бъдат настанени в специализирано приемно семейство.

Това съобщи пред Радио Пловдив директорът на “Социално подпомагане” в Пловдив Надя Танева, пише дир.бг.

Близнаците бяха доведени от майката – 38-годишната Иванка Стефанова, в УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив в понеделник вечерта. Момиченцето бе със синини по цялото тяло, а момченцето бе оперирано по спешност заради мозъчен кръвоизлив и все още е в дълбока кома. Двете деца са силно недохранени – тежат по около 9 кг, колкото няколкомесечно бебе.

Майката, която е била пияна, бе задържана, но на следващия ден бе освободена от ареста без да й бъде повдигнато обвинение. Тя обясни, че гипсов орнамент е паднал върху главата на 3-годишния Стефан, а пред социалните заявила, че се грижи за децата, колкото й позволяват възможностите. Бащата работи в Германия и все още не е прибрал в България.

3-годишната Габриела вече се възстановява, но не може да говори и да ходи. Според личния лекар на близнаците д-р Янко Трифонов, Стефан и Габриела имат лекостепенна детска церебрална парализа. Педиатърът забелязал специфичните симптоми в нервно-физическото състояние на бебета, когато децата навършили 6 месеца и ги изпратил при специалист за диагностициране.

Д-р Трифонов обясни, че родителите на два пъти, въпреки издадените направления не са консултирали децата, чак след няколко месеца са посетили невролог, който е потвърдил съмненията му за начална форма на ДЦП. Последвала е рехабилитация, но колко дълго е продължила и дали родителите са се отнесели отговорно към проблема, личният лекар не можа да обясни.

По думите му последно той е виждал и преглеждал близнаците преди година. Тогава е поставил и необходимата за възрастта имунизация на децата. От март миналата година той няма връзка с родителите, въпреки че е звънял по телефона и е търсил контакт с майката.

Директорът на “Социално подпомагане” в Пловдив Надя Танева заяви, че първоначално близначетата ще бъдат настанени в специализирано приемно семейство. През това време социалните ще работят с майката и бабата на близнаците, която е готова да се грижи за децата в дома си в град Стамболийски.

След като бъдат направени проучвания ще се прецени кое е най-добро за тях и дали да бъдат настанени при бабата.