Само в 7DniPlovdiv.bg

Извънредно! Депутатите подложиха на разпит шефа на НЗОК Камен Плочев! Ето къде е сгрешил професора…

Виктор Марев21.02.20181min1190
Камен Плочев

Здравната комисия в парламента изслушва управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев за прогресиращата тенденция за нарастване на задълженията към здравни институции на държави-членки на Европейския съюз за предоставени на български осигурени лица здравни услуги.

Доц. д-р Георги Йорданов от БСП попита какво е състоянието в момента на здравната каса и дали има сигнали до прокуратурата, че касата се източва от чужди здравни заведения.

Към 31 януари 2018 г задълженията са за 271 милиона. Общата сума на задълженията по постъпилите искове за безлихвено изплащане е в размер на около 133 милиона лева към 31 януари 2018 г. За 2018 г. средствата са 73 милиона лева, посочи проф. Плочев.

В докладите на Сметната палата са отразени негативни констатации, с които ние не можем да не се съобразим, защото може да има увеличение на делата за изплащане на задълженията. Страната ни се посочва като една от тези с най-ниски нива на плащане по исковете към другите страни, прочете от доклада си професорът.

Той изтъкна, че е поискано да се разгледа възможността да се изплатят задълженията. На 20.06 2017 г. се отлага гледането на изплащането по тези искове, даде за пример Плочев протокол от заседание. В същото време зачестяват писмата от страните, на които дължим плащания. Така например, получихме писмо от германия, които ни обръщат внимание, че не намаляват задълженията ни към тях, въпреки че е изтекъл 18-месечния период на изчакване.

Бяхме уведомени, че е пратено писмо до министъра на здравеопазването на 2 февруари, в което му е предоставена информация за дълговете и му е напомнено да се изплати от МЗ на касата над 18 милиона, дължими на НЗОК. За 2017 г. МЗ не ни е платил нито един лев. До 12 февруари сумата, която ни дължи МЗ, е 21 318 000 лв., напомни Плочев.

Ние не можем да инициираме актуализация на бюджета, но е коректно да предизвикаме този дебат, защото нещата стават сериозни. Ние искаме да се обсъди възможност да ни се помогне, коментира Плочев. Ако ни кажете: Така ще караме, ще я караме така. Но някой трябва да се справи със ситуацията, отсече професорът.

Въпросът се превърна в политически и има дебат кой какви правомощия има в системата на здравеопазването. Този дебат е ненужен, тъй като НС е разписало какви са отговорностите на председателя на НЗОК. Защо точно в този момент се поставя този въпрос, при условие, че е имало много дискусии за финансовата рамка, попита председателят на комисията д-р Даниела Дариткова.

Този дебат е вреден за българските граждани, лекари и специалисти. Темата за задълженията на НЗОК към болници в ЕС във времето многократно е повдигана в комисията по здравеопазване. На 13 юли 2017 г. е дискутиран този въпрос при годишния отчет на Касата, посочи Дариткова.

Тази година касата има с 13 милиона повече от миналата година, напомни тя.

Факт е, че управителят се избира от НС, но това не му позволява да нарушава правилата и да прескача министъра на здравеопазването за проблеми в касата, каза председателят на здравната комисия.

Непознаването на процедурите не би трябвало да бъде част от профила на един председател на едни обществен фонд. Когато човек приема такава голяма отговорност, задачата му е да се запознае със закона и във всичките си действия да се ръководи от тях в името на българските граждани, посочи Дариткова.

Проф. д-р Георги Михайлов от БСП заяви, че в писмото от 9 февруари 2018 г. на Касата до парламента се казва да бъде обсъдена възможността да бъде приложен чл. 23 от Закона за здравното осигуряване и да се извърши актуализация на бюджета. За 2018 г. необходимият ресурс преди 1 януари 2018 г. е за 140 милиона лева, се казва в писмото.

При обсъждането на бюджета на касата не бяха взети предвид няколко проблема – че касата е вътрешно задлъжняла вътрешно и към външни организации. Всички наши предложения при конфигурирането на бюджета е да бъдат обсъдени и частично решени тези проблеми, посочи Михайлов.

Всички проблеми, които бяха подтиснати тогава като дискусия, сега един по един започват да излизат, каза професорът. Кандидатурата на проф. Плочев беше издигната от вас и ние като конструктивна опозиция я подкрепихме заедно с ДПС. В рамките на 11 месеца обаче един здравен министър напуска, идва друг. Сега е възможно управителят на Касата да бъде освободен. това създава изключителна нестабилност на системата, каза проф. д-р Михайлов. И допълни, че това са причините, поради които са поискали извънредно заседание на комисията.

Дариткова попита има ли опасност българските граждани да не получат лечение в чужбина.

Вие споделихте, че смятате този дебат за ненавременен и аз споделих пред комисията аргументите, с които сме поискали това изслушване, репликира Михайлов.

От своя страна депутатът от БСП Славчо Велков заяви: “След като непознаването ан законе не оневинява, трябваше ли министърът на здравеопазването да тръгне в седем медии да обяснява колко лъжи е изрекъл проф. Плочев”. Велков отбеляза, че здравният министър е поискал от него депутатите от БСП да подкрепят отстраняването на проф. Плочев.

“Ние тук гласуваме държавния бюджет, но има един заложен 36,2%, който създава един скрит бюджет от почти 3 милиарда лева. Тогава от какъв страх от актуализация трябва да говорим?!”, попита Велков. Той заяви, че застава до проф. Плочев и в лично качество, с когото се познават 45 години. “Идеята тук беше ясна и прозрачна. Този, който направи натиск върху проф. Плочев, ще го предам лично на премиера и ще се види кой кого е заплашвал и няма да си намери място в държавна болница. Въпросът се превърна в политически не от проф. Плочев, а от други хора!”, допълни социалистът и заяви: “Нека мерим едната и другата страна. Проф. Плочев като управител на НЗОК не е член на екипа на министъра на здравеопазването”.

Дариткова му отговори, че в случая не се оспорват професионалните качества на проф. Плочев. “Ясно бяха заявени политически позиции. Освен личната ви подкрепа, проф. Плочев получи подкрепа и от опозицията. Защо смятате, че е коректно проф. Плочев, прескачайки Надзорния съвет, да го изпрати в парламента и до всички парламентарни групи? Това визираме като нарушение, което той е допуснал в подхода си в търсенето на решения”

Източник: ПИК