Само в 7DniPlovdiv.bg

Бивш подуправител на НЗОК разкри тайните на касата: Проф. Плочев категорично не става за поста директор

Виктор Марев18.02.20181min7010
Здравна каса НЗОК

В момента има тотална намеса в оперативното управление на Здравната каса в лицето на зам.-министъра на здравеопазването и председател на Надзора Жени Начева. Това заяви в предаването „Тази неделя” по БТВ бившият подуправител на НЗОК д-р Димитър Петров, който беше освободен в края на миналата година.

По думите му тя кадрува в Касата, разпорежда се директно на административния персонал, променя бюджети на болници.

„Това не само че не е редно, но според мен тя извършва серия от закононарушения”, подчерта той.

Поводът за разговора с него беше поисканата от здравния министър оставка на шефа на Касата д-р Камен Плочев. Както сам призна, министър Кирил Ананиев изпаднал в „ужас”, след като разбрал, че Плочев иска актуализация на бюджета на Касата зад гърба на правителството. В писмо до председателя на парламента и парламентарните групи Плочев посочва, че задълженията на българската към чужди здравни каси нарастват. Според освободения през декември подуправител на НЗОК проф. Плочев категорично не е за поста управител на Касата, тъй като никога не се е занимавал със здравно осигуряване.

„Изумен съм, че изискванията за управител на Касатата са толкова ниски, че са по-ниски от тези за директор на районна каса”, коментира бившият подуправител на НЗОК. “Като си тръгвах, му казах, че най-доброто, което може да направи за Касата и за себе си, е да се махне по най-бързия начин, защото той ще има проблеми. Плочев не вижда какво става, какво му му дават да подписва. Първоначално не искаше да подписва нищо, беше го страх. Дали ще си подаде оставката или не, не мога да кажа, може да реши да стои и скандалът да се задълбочи”, каза още д-р Димитър Петров.

По въпроса с дълговете към чужди здравни каси  д-р Петров коментира, че това са лесно предвидими разходи, тъй като ние ги плащаме след 18 месеца, тоест към юни миналата година сме били наясно какво трябва платим през цялата 2018 г. „Това е можело  да се предвиди в бюджета, който се приема през октомври. Грешката на проф. Плочев е, че е трябвало да се сети да постави въпроса тогава”, подчерта той. Според него стои въпросът, знаейки, че тези средства трябва да се платят през 2018 г., защо Жени Начева не ги е предвидила в това перо в бюджета. Не само тази година, а и предишни години са трупани подобни дефицити, посочи д-р Петров.

„Това с Касата ще продължава, докато тя не си възвърне характера на независима  институция”, отбеляза той. Д-р Петров коментира също, че не е привърженик на прогнозата на проф. Плочев, че до 1-2 г. системата на здравеопазването ще се срине. „Има големи проблеми, но такъв апокалипсис не може да се очаква”, заяви д-р Димитър Петров.