Само в 7DniPlovdiv.bg

А ДАЛИ НЕ СА И ПОВЕЧЕ? 90% от жилищата в циганските квартали в Пловдив са незаконни! В “Столипиново” започва тяхното описване!

90% от жилищата в циганските квартали в Пловдив са незаконни, обявиха пред БНТ кметовете на районите “Източен” и “Северен” – Николай Чунчуков и Ральо Ралев, пише факти.бг.

Не е ясно обаче колко точно са постройките, затова в квартал “Столипиново” започва тяхното описване. Заради пренаселената територия на циганските махали незаконното строителство вече завзема тротоарите, а електрическите стълбове се вграждат в къщите, случай за който вече ви разказахме. Около 40 000 са жителите на най-големия цигански квартал “Столипиново” в район “Източен”.

Още 10 000 са хората, които населяват “Шекер махала” и “Арман махала” в “Северен”. Голяма част от живеещите там нямат регистрация. През последните две години от кметството в “Северен” са премахнали 51 незаконни търговски и жилищни постройки. В “Източен” през 2017 година са съборени 4 жилищни сгради, а от началото на тази година още две къщи и 30 търговски обекта. Жителите на незаконните къщи обаче масово обжалват заповедите за премахване и започват дела, които се точат с години и това спира дейността на двете кметства. Последната тенденция в строителството в двата района е вграждането на електрически стълбове и улични лампи в незаконните имоти, които завземат тротоарите и улиците.

За архитектурната мисъл в “Столипиново” и “Арман махала” липсата на място за застрояване не е пречка. Незаконните имоти растат на височина, а уличното осветление и електрическите стълбове по тротоарите се приютяват в разширените домове.

“Имахме случаи на един уличен стълб, който беше ограден изцяло от къща на улица “Възход”, след предприетите от нас действия и издаването на констативен протокол тази част от къщата беше премахната, която ограждаше стълба. Още три подобни случая са констатирани, сред тях вградена в жилище лампа на улица “Ландос”. Придобилият осветителното тяло собственик на къщата се скри, а част от съседите, които декларираха, че домовете им са законни, също недоволстваха”, сподели Чунчуков, кмет на район “Източен”.

90% от жителите обжалват заповедите на районните администрации за събаряне на къщите и търговските обекти. Затова сега от кметствата чакат решенията на съда, за да продължат премахването на постройките.

Голяма част от хората, които обжалват заповедите, имат и други жилища, казват от двете кметства. На тези, които няма къде да отидат, трябва да се осигурят временни домове. Според представителите на общинските администрации обаче почти всички отказват временни социални жилища.

Преброяването на къщите, което ще се извърши в квартал “Столипиново”, ще отнеме поне година, обявиха от кметството в “Източен”. Ще бъдат описани и терените, върху които са строени жилищата. От кметството в “Северен” пък заявиха, че акциите срещу незаконното строителство дават резултат, тъй като жителите вече сами отстраняват постройките си.