Само в 7DniPlovdiv.bg

НЯМА ДА ИМ СЕ РАЗМИНЕ! Съдят в Одрин тримата българи, които опитаха да прекарат нелегално у нас гюленисти!

Започна процесът срещу тримата българки граждани, които бяха арестувани край Одрин през ноември при опит да прекарат нелегално у нас гюленисти. Делото се гледа в Трети съд за тежки наказателни престъпления в Одрин, пише факти.бг.

Прокуратурата в южната ни съседка иска наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 18 години за 50-годишния Николай Касабов от Крумовград и кърджалийците Шабан Мурад (на 43 години) и Гюрсел Мустафа (на 50 години). Републиканският прокурор Абдулкерим Кардаш иска тримата български граждани да понесат отговорност за трафик на хора и за подкрепа на терористична организация.

Обвинителят иска тежкото наказание заради връзки с организацията на сочения за кукловод на опита за преврат ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Нашенците се опитали да прекарат шестима членове на „Фето“. Те бяха арестувани в района на село Йеникадън., пише „24 Родопи“.

„Аз съм земеделец. На месец печеля по 200-250 лева. Нямам нищо общо с трафикантите. Моля да бъда освободен“, заяви Касабов пред съдебния състав.

„В този ден дойдох в Одрин на пазар с Гюрсел Мустафа. След като направихме покупки, той разговаря с някого по телефона. Веднага след това при нас дойдоха 5-6 човека, но не знам защо. Закарахме ги с колата до района на Капъкуле, където ги оставихме. Дойде жандармерията. Изплашихме се много, започнахме да бягаме, но ни задържаха“, твърди Шабан Мурад.