Само в 7DniPlovdiv.bg

След смъртта си, дядо Добри остави над 50 000 лева! Ето какво ще се случи с парите…

Виктор Марев16.02.20181min34360
Дядо Добри

През следващата седмица ще започне строителството на нов храм към манастира „Света Петка“ в русенското село Копривец. Това съобщи Русенският митрополит Наум, пише “Монитор”.

Над 50 000 лева, което е една трета от необходимите средства за вдигането на храма, са дарени от дядо Добри. По думите на владиката строителните работи може да се отложат със седмица-две единствено ако се влоши времето. Проектът за църквата е готов отдавна, а освещаването на селмястото е станало още преди две години. Новият храм ще се казва „Света Параскева“, както се нарича параклисът, използван до момента за извършване на богослужения.

Събитието е дългоочаквано и от митрополията се надяват новата църква да привлече повече богомолци към Светата обител. За нея сега се грижи игумения Мелания, която е и единственият обитател на манастира. Средствата са дарени от дядо Добри през 2013 г. и началото на 2014 г., разказа предишният игумен на манастира архимандрит Емилиян, който по това време е игумен и на Басарбовския скален манастир.

През 2013 г. старецът посетил първо Светата обител край Басарбово и дарил 1800 лева, с които била закупена земя за зеленчукова градина. „Парите бяха по два и пет лева, увити във вестник и облепени с тиксо“, спомня си отец Емилиян. Същата година дядо Добри дошъл още веднъж и дал 2000 лева, а след това посетил и Копривец. Прочел за манастира в една книжка и много искал да помогне за построяването на църква. В следващите месеци превеждал парите, които е събрал, по банковата сметка на манастира.