Само в 7DniPlovdiv.bg

Бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин: Балканите трябва да се променят след няколко години!

Чрез Стратегията си за Западните Балкани Комисията подрежда работата си в региона, пише actualno.com.

Това стана ясно от думите на бившия вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин в ефира на БНТ по темата за бъдещето на Западните Балкани в ЕС. ​Ние трябва да решим какво искаме за тези страни. Това са задачи, които трябва да се решат от Европейския съвет. Първият успех го направихме, безспорно. Ние в момента сме двигателят на този процес.

Трябва да се намерят конкретните пътища към Балканите. Те трябва да бъдат променени след няколко години и тази промяна върви с регионална интеграция и път към ЕС, поясни Калфин. Според него в момента има доста ускорено развитие по спора за името на Македония. Надявам се то да приключи успешно, за да може Македония да си отвори вратите към НАТО.

Ситуацията в Сирия

Сирия е един пример как една държава беше дестабилизирана и превърната в бойно поле с всякакви сили. В момента там продължава да се води война и за съжаление, тя може да избухне отново. Европа няма този капацитет да участва в това – тя разчита на меката дипломация. Става въпрос за петрол, за продажби на оръжия, за големи геополитически процеси. Европа, освен на дипломацията си, едва ли може да разчита на друго, поясни Калфин.

Отношенията ЕС-Турция

По думите му Европейският съюз трябва да има принципна позиция. Отношенията между ЕС и Турция са доста разклатени. Това, което ще бъде тема на разговори и мисля, че ще основната тема във Варна, е какво се прави за мигрантите. Мисля, че Турция иска да си гарантира спокойствие от Европейския съюз, докато провежда военната си операция в Сирия. В този момент не й трябва допълнително напрежение с Европа, поясни още Ивайло Калфин.