Само в 7DniPlovdiv.bg

Кеворкян попиля Борисов след интервюто му при Хекимян: За трийсетина минути не чух нито веднъж думата „Народ“

Виктор Марев15.02.20181min32890
Кеворк

Преди малко мина интервюто на Хекимян с Бойко. За трийсетина минути не чух нито веднъж думата „Народ“. И от водещия, и от неговия гост. Споменаха един-два пъти „хората“ – по-безлично и  по-удобно е.

И, хайде, на галоп, към едно – друго: Истанбулската конвенция, газовия хъб, Македония и пр.  Още по-удобно е да се говори за Западните Балкани, дрън-дрънн ярина. Б. Б. беше любезен с „патриотите“, които използват разправиите около Истанбулската конвенция за доказателство, че още са живи. Освен това, Бойко почти забрани Конвенцията да се нарича „Истанбулска“ – това пък защо?

Чак пък такава любов с Ердоган?

И наруга съветника на Радев, който му пишел текстовете – макар че президента е рядко литературно грамотен човек. Но Падишахът си изкара яда от някакъв чиновник. По-добре да помисли за своите съветници, които трябва някой ден да го измолят да каже нещо и за Народа. Ердоган, турските изселници, вечната розова дъвка Юнкер – Бравос, аферим, бравос – ами народецът?

Българинът щял да живее по-добре, ако дойде на акъла на Бойко. Това беше заключението.

Равносметка: Нищо и половина – добре, че беше на галоп.

Съвет: с него трябва да се говори само за едно, една тема да се чопли – пак и пак.  Например, за Българското Чудо: как се живее с около 200 лева – милион и половина души го правят.

Хайде към друга тема.

А Историята пак я зарязаха. Преди интервюто с Бойко показаха, как външните министри на България и Македония подписват последните приложения към Договора между двете страни.

А Екатерина Захариева се похвали – тя все се хвали и пърха като пеперудка – че от подписването на Договора досега стокооборота с Македония нараснал с 12 процента.

И Бойко спомена това.  Стокооборотът нараства – ами лъжеоборота с Историята? С него какво става? Още няма и помен от комисиите, които щяха да разделят по равно и справедливо общата ни История – това от Гоце за нас, онова – за вас. Наскоро стотици хиляди гърци излязоха да протестират, защото не искат дори частица от историята им да бъде дадена под аренда.

Те не са щедри, колкото нас. А ние тук се радваме на Македонка.  Тя бе представена в „Историите на Радо“ – чудесната рубрика на Радо Чолаков от Би Ти Ви.  Радо е един безспорно автентичен и артистичен глас, той е един кротък, но проницателен наблюдател, който отдавна се е откроил сред бездушното телевизионно кудкудякане, търсач е на необикновени съдби и много често успява да ни ги достави.

Въпросната му героиня бе чиста българка, но била наречена „Македонка“ – на баба си.  Краткото въведение към очерка твърдеше, че подобни имена са свидетелство за добросъседските ни отношения с Македония.

Сега остава да ни покажат някоя македонка /от Македония/, която носи името „Българка“.

***

Кеворк Кеворкян, Фейсбук