Само в 7DniPlovdiv.bg

Ексклузивно! Разкриха причината за смъртта на Дядо Добри и ще бъде ли канонизиран за светец!

Виктор Марев14.02.20181min39980
Дядо Добри

В елинпелинското село Байлово продължава поклонението пред тленните останки на Тихия ангел – единствения светец на нашето съвремие, който издъхна вчера на 103-годишна възраст в Кремиковския манастир.

Утре в 8 ще започне заупокойната света литургия, а опелото и самото погребение на Дядо Добри е насрочено за 11 ч.

По-рано днес в църквата “Св. св. Кирил и Методий”, в пристройка към която най-големият дарител живя през голяма част от живота си, беше отслужена литургия от духовния надзорник на Софийска епархия отец Ангел Ангелов и игумена на Кремиковския манастир отец Серафим. Венец поднесе столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Отец Серафим застана пред камерата на ПИК TV, за да разкрие дали наистина Дядо Добри е издъхнал от рак, какво му носеше радост в последните месеци живот и ще бъде ли канонизиран за светец.

“Дядо Добри живееше просто. Единственото нещо, на което учеше хората, е да можем българите и България да се обърнем към Бога. Особено щастлив беше на детските лагери, които се провеждат в Кремиковския манастир, искаше непрекъснато да бъде около децата, те му пееха песни за света Богородица. В това виждаше голям смисъл да се помогне на младите хора”, каза пред ПИК TV отец Серафим.

Божият служител разкри още, че Дядо Добри не е боледувал преди да издъхна, както се заговори от вчера, а си е отишъл при своя Бог от старост.

“Все пак, всички знаете, той си беше на 103 години. На едното си око имаше раничка, може би я носеше от десет години. Някои доктори казаха, че това е рак. Други идваха и предлагаха да го оперират, но той не искаше, казваше: “Каквото е от Бог, това ще е!”. Не е имал проблеми, но в последно време с очите не виждаше, отпадна, имаш нужда от по-специални грижи. Молеше се Бог да го вдигне”, призна още отец Серафим.

Приживе, Светецът от Байлово му казвал, че е имал две цели в живога. “Сигурен съм, че не е случайно това, което правеше. Имаше две цели, беше ги приел като мисия – да накара хората да бъдат милостиви, нямаше значение колко ще дариш. Въпросът е да имаш мило в сърцето ти, да дадеш милостиня”, разказа пред ПИК TV игуменът на Кремиковския манастир.

“От друга страна неслучайно помагаше на църкивте и на манситрите. Сякаш с това нещо в този съвременен материален свят искаше да покаже: “Хора, че има нещо изключително ценно, нещо, което ще ви помогне и което не можете да го намерите в петзведния хотел, нито в мола, то е в църквата, Бог дава живот. Надявам се хората да видят, че животътт му не е напразен и дай Боже всички българи да бъдем негови последователи”, продължи отец Серафим.

Той коментира и предложенията на миряните Дядо Добри да бъде обявен за светец:

“Процедурата на е сложна, въпросът е как Бог ще устрои. В крайна сметка църквата не си измисля светците, а Бог ги прославя. Когато Бог ги прослави, Църквата само констатира и тогава прослява и на земята. Наскоро канонизирахме Свети Серафим от Руската църква. Дядо Добри е помагал на много хора приживе. Когато Бог го прослави и след смъртта, сигурен съм, че и църквата няма да се забави”.