Само в 7DniPlovdiv.bg

ЕКСКЛУЗИВНО! Менда Стоянова разкри къде е големият проблем със сивата икономика

Менда Стоянова Доктор хонорис кауза 04

Сивата икономика не може да се измери лесно, за съжаление. Много често по отношение на корупцията и контрабандата изследванията се базират на анкети. Не бива да отричаме, че има сива икономика, но борбата с нея се води и в последните години има значителни успехи в това отношение. Това каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пред БНТ.

“В търговията е най-големият проблем със сивата икономика, защото там най-лесно може да се купуват и продават стоки без документи. Всичко това се знае и се работи по законодателни мерки. Основният начин да се борим срещу сивата икономика е развитието на обществото”, допълни депутатката от ГЕРБ.

“Бюджет 2017 година приключи на плюс. Имаме сериозен ръст на приходите от данъка върху печалбата – 11%, което значи, че приходите на фирмите са по-високи. Това е индикатор за развитието на икономиката. Имаме и ръст около 9% в данъка върху добавената стойност и сравнени с ръста на БВП – 3,9 – 4, означава, че тук говорим за допълнителна събираемост. За да достигнем този излишък, имаме неизпълнени разходи. Те основно са инвестиционни, защото много от големите проекти не тръгнаха през 2017 година – за самолетите, инфраструктурни проекти, забави се и усвояването на еврофондовете”, коментира Стоянова.

“Сериозните икономисти смятат, че е много важно да имаме последователен и устойчив ръст на икономиката. Устойчив не означава само повтаряем, но и постепенно развитие”, каза още тя и прогнозира, че ще се постигне повече от 4% ръст на БВП при благоприятно развитие на международната обстановка.