Само в 7DniPlovdiv.bg

Страхотна новина! Вижте как ще може да пазаруваме онлайн след 9 месеца! Край на данък “българин”

7 Dni Plovdiv07.02.20181min4510
европейско знаме

Всички купувачи ще могат да пазаруват онлайн на територията на ЕС, без достъпът им да бъде блокиран или да бъдат автоматично пренасочвани към друг сайт заради географска принадлежност или място на пребиваване.

Това е записано в нов регламент, който Европарламентът гласува във вторник.

Той задължава търговците да се отнасят еднакво с местните купувачи и с клиентите от друга държава в ЕС, предоставяйки им достъп до същите цени. Пазаруващите онлайн ще имат по-широк и по-лесен трансграничен достъп до продукти, резервации за хотели, коли под наем, продажба на билети за концерти или развлекателни паркове в ЕС.

Ще бъде забранено и третирането на купувачите по различен начин въз основа на мястото на издаване на кредитната или дебитната карта. Търговците остават свободни да приемат всякакви средства за плащане, но не могат да дискриминират въз основа на определена платежна марка, основана на националност.

Регламентът за геоблокирането трябва да се приеме официално от Съвета на Европа. Новите правила ще са в сила 9 месеца след публикуването им в Официалния вестник на ЕС, т.е. преди края на 2018 г.