Само в 7DniPlovdiv.bg

Добра новина за Пловдив! Градът може да остане без кмет, вкараха Иван Тотев в спецсъда, корупцията му била висша

7 Dni Plovdiv06.02.20181min22090
Иван Тотев и Жорж Трак

Делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район “Западен” Димитър Колев за строителството на зоокъта в Пловдив е внесено в Специализирания наказателен съд в София, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя посочи, че няма ново или различно обвинение, то е същото, което беше внесено в Софийския градски съд и върнато от магистратите заради процесуални нарушения в обвинителния акт. Прокурорите са отстранили посочените от съда нарушения, съобщи говорителят на главния прокурор.

Делото е внесено в Специализирания съд заради законодателна промяна от ноември 2017 г., според която делата за корупция срещу лица, заемащи висши държавни постове, се разглеждат от този съд, обясни Румяна Арнаудова, цитирана от БНР.

Иван Тотев, Димитър Кацарски и Димитър Колев са обвинени в престъпление по служба, извършено в съучастие, във връзка с изграждането на зоокъта в Пловдив. Според държавното обвинение с действията си тримата са осигурили облага от 689 хил. лв. за фирма “Запрянови 03” ООД, на която е възложена работата по строителството на зоокъта без обществена поръчка, а с пряко договаряне. По делото все още не е насрочено първото, т.нар. “разпоредително заседание”, уточни Румяна Арнаудова.

Тя припомни, че по закон съдът има двумесечен срок да насрочи разпоредително заседание. Този срок тече от 30 януари, когато делото е внесено в Специализирания съд.

Ако Иван Тотев бъде признат за виновен и осъден, той ще бъде свален и като кмет на Пловдив.