Само в 7DniPlovdiv.bg

Бюджетът на Пловдив набъбна с 42 милиона лева! Вижте как се случи и защо този на Варна е значително по-голям

7 Dni Plovdiv08.01.20181min2020
Сесия134-Иван Тотев Савина Петкова

Около 42 млн. лева са останали непохарчени в общинската хазна от миналогодишния бюджет. До края на миналата седмица все още не беше уточнено за кои дейности ще бъде разпределен огромният преходен остатък.  “Продължаваме да уточняваме, тези дни ще станат ясни точните сметките”, каза главният секретар на община Пловдив Ангелина Топчиева. Тя допълни, че част от неизразходваните пари са за делегираните държавни дейност, които се финансират  от републиканския бюджет за строго определени функции – например за училища, музеи, заплати.

С преходния остатък бюджетът на Пловдив става 316  млн. лева, пишат колегите от Марица. За сравнение проектът на  Варна е за 384 млн. лева. Кметът Иван Тотев  коментира, че в  проекта на бюджета на община Пловдив не са включени средствата, предоставени целево за капиталови обекти с решение на Министерския съвет.  “Това е разликата с Варна, в чийто бюджет е включена и държавната субсидия”, отбеляза градоначалникът.  Държавата беше отпуснала в края на миналата година на община Варна  84 млн. лева за разширението на околовръстния път.

Пловдив също получи през 2017-а  целева субсидия в размер на 7 млн. лева с постановление на правителството. Средствата бяха предназначени за инфраструктурните обекти,  свързани с подготовката на града за Европейската столица на културата. Те не са изразходвани.

Парите на Пловдив ще се обсъждат на 12 януари в сградата на Общинския съвет на ул. „Авкс. Велешки“ 20. Дебатът е насрочен от 16 часа.