Само в 7DniPlovdiv.bg

Кошмар навръх Нова година! Огнен ад се развилня в приюта на отец Иван в Нови хан! Вижте какво се е случило и как са децата

7 Dni Plovdiv01.01.20181min3130
Отец Иван

Неочаквано и твърде “горещо” завърши 2017 година за хората в приюта на отец Иван в Нови хан. Домът за сираци „Св. Николай” пострада сериозно от пожар в новогодишната нощ. Колегите от ПИК се свързаха с отец Иван, който разказа какво точно се е случило.

“Изгоря част на една сграда. Стаите са поразени”, сподели пред ПИК отецът.

“Една камина предизвика пожара, камина в трапезарията. Явно искра е прехвърчала към комина. От комина тръгнаха нещата. Случи се към 19 часа вчера вечерта. Закарах децата на две-три места – в Доганово има, в София”, поясни той.

За съжаление, последиците от огнената стихия са сериозни. “Пораженията са големи. Ще трябва поне един месец, докато се пооправят нещата – покрив и всичко. Това, което е изгоряло, паднало долу, трябва да се изчисти. Много работа има!”, каза отец Иван.

Свещеникът не скри, че имат нужда от помощ – и от работна ръка, и от средства: “Доста пари ще трябват. Покривът е изгорял, трябва всичко да се махне и да се направи нов. Добре дошло ще е всеки да помогне с каквото може”.

“Важното е, че няма пострадали и че децата са добре. И не трябва да бъдем суеверни. Трябва да бъдем оптимисти! Всичко ще си тръгне нормално. Както е било, така ще си върви пак. Ще се отстранят щетите и всичко ще си дойде на мястото”, заяви отец Иван пред ПИК.

По-рано във Фейсбук групата „Да подкрепим отец Иван от Нови хан в благородната му мисия” съобщиха, че е горял е домът за сираци „Св. Николай” на отец Иван в Нови хан, съобщиха във Фейсбук групата „Да подкрепим отец Иван от Нови хан в благородната му мисия”. При инцидента няма пострадали – децата и живеещите там са били евакуирани навреме. Основно е засегнат покривът, за което ще е необходима помощ от дарители.

Сградата е горяла през нощта, като за погасяването й са се отзовали три пожарникарски автомобила.

„Голяма част от сградата е изпепелена”, посочват в социалната мрежа.

Децата са били настанени на различни места при близки на отец Иван в София, Елин Пелин, с. Доганово. Строителна бригада от Монтана днес ще започне възстановителни дейности. Все още не се знае причина за пожара.