Само в 7DniPlovdiv.bg

България сложи изключително тежка корона! От днес страната ни поема председателството на ЕС!

7 Dni Plovdiv01.01.20181min880
Европредседателство

От днес председателството на Европейския съвет се поема от България.
В рамките на шестте месеца, през които страната ни ще изпълнява този ангажимент, са предвидени 299 събития – предимно в София, но също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе и други градове, припомнят от Вести.бг.
Официалното начало на българското европредседателство е тази вечер – в Националния дворец на културата, където в рамките на концерта “Духът на Европа” ще бъдат изпълнени емблематични музикални творби от всички 28 страни.
По време на председателството си България ще бъде домакин на среща на върха с участието на държавните лидери от страните-членки на ЕС и държавите от Западните Балкани.
В програмата са заложени 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение.
На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на председателството са планирани още около 85 събития.
Основни приоритети на българското европредседателство са кохезионната политика, интегрирането на Западните Балкани, сигурността и стабилността, както и икономическият растеж с фокус върху единния цифров пазар.